Novosađanka na školovanju u Francuskoj: Život bez interneta i večernjih izlazaka

Novosađanka na školovanju u Francuskoj: Život bez interneta i večernjih izlazaka

Školovanje u inostranstvu primamljivo je mnogim mladim ljudima, a većina misli i da je to mogućnost ne samo učenja i bolje životne perspektive, nego i izlazaka i provoda. Da su te pretpostavke pogrešne u jednom segmentu, govori iskustvo mlade Novosađanke Tamare Karađinović koja pohađa gimnaziju “Raul Folero” (Raoul Follereau) u francuskom gradu Belfor (Belfort).

Tamara je pre tri godine upisala bilingvalno odeljenje novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, a u drugoj godini je čula da postoji program učeničke razmene i da treću godinu može da pohađa u Francuskoj. Nakon prijave, polaganja testova znanja jezika, razgovora s profesorima francuske gimnazije u Ambasadi Francuske i višemesečnog čekanja rezultata – uspela je. I jedina je Novosađanka koja treću godine gimnazije pohađa u Francuskoj. Kaže da je sve drugačije, od načina učenja, do životnih navika. Smeštena u internatu, gde je sve vrlo spartanski uređeno. Devojkama su na jednom spratu na raspolaganju dve prostorije sa toaletima i dve sa tuš kabinama. Imaju na raspolaganju i dve čajne kuhinje. U sobama su po tri devojke, a svaka ima sto i stolicu, krevet i orman.

- Pored mene, u internatu su još dve devojke iz Češke. Ima i drugih stranaca u školi, ali smo samo nas tri u internatu – kaže Tamara. Nastava je u Francuskoj organizovana drugačije nego kod nas, a život u internatu donosi novo iskustvo.  Zna se tačno vreme doručka, ručka, večere, slobodno vreme, kao i način na koji ono može da se koristi.

- Doručak mora da se završi pre 8 sati, jer tada počinje nastava. Tako da neki ustaju već u šest sati, kako bi se spremili. Nastava traje od 8 do 18 časova, sa manjim i većim pauzama, a časovi traju 55 minuta. Od 12 do 13 časova je ručak u kantini, a večera je od 18 do 19.15 sati. Nakon večere, već u 19.30 časova, moramo da budemo u sobi i tada učimo i radimo domaći. Slobodno vreme imamo od 21 do 22 sata, kada možemo da gledamo televiziju ili idemo na računare, gde jedino imamo pristup internetu. U Gimnaziji, niti u kompleksu internata, ne postoji wi-fi – ispričala je Tamara.

FRANCUSKA VLADA STIPENDIRA STRANE ĐAKE: Tamarini roditelji su za njen jednogodišnji boravak u francuskoj gimnaziji dali 3.000 evra, što je samo deo troškova školovanja. Ostatak, od 12.000 evra, daje Vlada Francuske.

U kompleksu imaju i sportske terene, a Tamara tamo ide sredom popodne, jer tada nema nastavu. Sve što joj je potrebno, ima na raspolaganju u kompleksu.

Tamara vikende provodi u porodici Redute (Redоutey) iz koje je i njena gimnazijska drugarica Lor (Laure), u obližnjem mestu Luksej le Ben(Luxeuil-les-Bains). Tada ima i internet, pa komunicira i sa porodicom.

- Kada imam slobodno vreme, šetam, odem do grada sa drugaricama, ili iskoristim sportske terene u okviru škole i internata. Tamo nema izlazaka kao kod nas. Nema kafića na svakom ćošku i mesta za izlaske. Tamo izlazak znači odlazak do bioskopa, šoping, eventualno se ode kod nekoga na druženje ili žurku - ispričala nam je Tamara. 

U francuskoj gimnaziji, Tamara ima osam predmeta, dok je u Novom Sadu imala 15. Kaže da se osim broja predmeta, razlikuje i način učenja.

- Sistem učenja je lakši. Mnogo više sami istražujemo, povezujemo znanje, razmišljamo, manje se uči napamet. Tamo učimo da razmišljamo. Imamo i knjige gde je primenjeno znanje sa onim što učimo. Na početku sam se bojala kako ću se snaći, sa obzirom da sam sama, ali brzo sam upoznala ostale đake. Mislim da je još i bolje što sam sama, pošto tako pričam francuski stalno – kaže ova devojčica i dodaje da je brzo shvatila da su i drugi đaci samo deca, tinejdžeri kao i ona, a svima im je zanimljiva i pitaju je često o Srbiji.

Tamara Karađinović kaže da je boravkom u Francuskoj dobila priliku da upozna nove ljude i novu kulturu i da vidi koliko je svet veliki.

- Videla sam i da mogu da živim bez interneta i kasnih izlazaka – zaključila je ova mlada Novosađanka.

Razgovor vodila: Ljubica Petrović

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan