Petina muškaraca u Srbiji smatra da žena nekad zasluži batine

Petina muškaraca u Srbiji smatra da žena nekad zasluži batine

Skoro petina, ili 18,8 odsto, muškaraca u Srbiji smatra da postoje situacije u kojima žena zaslužuje batine, dok se 11,9 odsto slaže da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu, a čak 40,1 odsto sa tim da je najvažnija uloga žene - da brine o kući i kuva.

To, barem, pokazuju rezultati istraživanja "Images Srbija" - Muškarci u Srbiji: promene, otpori i izazovi", koje je, na reprezentativnom uzorku od 1. 060 muškaraca i 540 žena, od 18 do 60 godina, sprovela nevladina organizacija Centar E8, a danas je predstavljeno u Novom Sadu.

Prema ovom istraživanju, jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namerno zastrašuje svoju partnerku, dok su šamari i gađanje predmetima deo jedne petine veza, a uvrede i ponižavanja svakodnevica trećine veza.

Da muškarac treba da ima poslednju reč u porodičnim odlukama, slaže se 34,1 odsto muškaraca.

Rezultati istraživanja pokazali su i da se stavovi muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti u određenim segmentima života promenili ka liberalnijm, kao što je briga o deci, dok u drugim segmentima i dalje naginju ka tradicionalnim, kada je u pitanju nasilje nad muškarcima i ženama.

Skoro polovina ispitanika prenosi učestvovala je u tučama protiv suparničkih grupa, a 60 odsto mladića dodirivalo je devojke bez njihove saglasnosti ili im dobacivalo seksualne komentare.

Međutim, kako prenosi "Kurir" gotovo 90 odsto muškaraca reklo je da bi volelo da provodi više vremena sa svojom decom, a u porodicama u kojima partneri imaju više obrazovanje podela kućnih poslova je egalitarnija.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Dom zdravlja dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje vremenska prognoza novi sad MUP policija Republički hidrometeorološki zavod srpska pravoslavna crkva Dom zdravlja Novi Sad astrologija raspored sahrana novi sad jkp lisje RHMZ horoskop raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje betanija sahrane novi sad novosadsko porodilište novorođenčad bez vode jkp novosadska toplana isključenja struje novosađani bebe isključenje vode horoskopski znaci