ANKETA: Srednjoškolci misle da je nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara

ANKETA: Srednjoškolci misle da je nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara

Polovina srednjoškolaca ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi, a svaki osmi srednjoškolac je stava da je fizičko nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara, rezultati su ankete koju je sprovelo savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" u okviru projekta "Prevencija seksualnog partnerskog nasilja među mladima", objavio je "Blic".

 

U sklopu projekta, tokom radionica i ispitivanja, došlo se do zabrinjavajućih, čak i frapantnih podataka, piše list u izdanju od nedelje.

U projektu su učestvovali učenici prvih razreda srednjih škola u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Prema rečima dr Dragane Zarić iz Savetovališta za mlade, svaki šesti ispitanik smatra da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za nasilno ponašanje.

- Posebno je alarmantno da polovina ispitanika ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi, a svaki osmi je stava da je fizičko nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara - kaže za "Blic" Zarić.

Prema njenim rečima, strašan je i podatak što 22 odsto ispitanika misli da silovanje u partnerskoj vezi nije moguće.

Zabrinjavajuć je, dodaje, i podatak da svaki deseti ispitanik smatra da je ponekad u nagovaranju prihvatljivo upotrebiti i fizičku silu, a još više zabrinjava činjenica da čak dve trećine mladih smatra da nije lako prekinuti nasilnu partnersku vezu.

Ipak, ohrabrujuće je da bi 94,2 odsto ispitanika reagovalo ukoliko bi se njima ili njima bliskim osobama desilo seksualno nasilje u partnerskoj vezi.

To, prema rečima načelnice ginekologije DZ "Novi Sad" Ljiljane Stanišić daje motiv da se projekat nastavi i razrađuje u saradnji sa nadležnim višim instancama.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Izvor: Blic/Telegraf 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan