CENTAR ZA SOCIJALNI RAD: Seksualno nasilje češće u porodicama s jednim detetom

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD: Seksualno nasilje češće u porodicama s jednim detetom

Maloletnici, podjednako devojčice i dečaci, najviše seksualno zlostavljani. Slučajevi nasilja nad decom najbrojniji u krugu porodice, a najčešće to čini otac.

Na meti pedofila podjednako su i devojčice i dečaci, a najviše slučajeva seksualnog zlostavljanja zabeleženo je među decom uzrasta sedam, osam godina i pubertetlija, između 14 i 15 godina. Ovakvi slučajevi nasilja nad maloletnicima najbrojniji su u krugu porodice, a najčešće je počinilac otac, u manjem broju majka ili pak neko drugi.

Kako prenose "Novosti", do ovih uznemirujućih podataka došli su stručnjaci novosadskog Centra za socijalni rad kroz, zbog čega su pokrenuli projekat "Prevencija i prepoznavanje seksualne zloupotrebe dece", koji finansijski podržava Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Projektom će u oktobru i novembru biti obuhvaćeno 26 osmoletki u perifernim mestima opština u Južnobačkom okrugu, a interaktivne radionice su namenjene učenicima drugog razreda osnovnih škola. Ovim preventivnim programom biće obuhvaćeno oko 800 đaka.

- Najviše slučajeva seksualnog zlostavljanja je u školskom uzrastu i zato smo se bazirali na ovu grupu - objašnjava za "Novosti" Ljiljana Ristić, koordinatorka projekta u gradskom Centru za socijalni rad.

- Smatramo da je njihov uzrast najprikladniji da im se objasni šta je seksualno zlostavljanje, kome da se eventualno obrate za pomoć. Deci se predočava da ne treba da trpe i ćute, već sve treba da prijave – dodaje ona.

Objašnjavajući zbog čega deca ne reaguju, sagovornica beogradskog dnevnog lista kaže da seksualnu zloupotrebu roditelja ne doživljavaju kao nešto nemoralno, već sastavni deo porodičnog života.

- Deca žrtve se uplaše pretnji da su to tajne koje nikome ne smeju da pričaju, da više neće videti majku, i u takvim situacijama budu blokirana. Našim radom želimo da im kroz čas odeljenskog starešine, u prisustvu učitelja, predočimo opasnosti koje postoje, ali i da uvek treba da prijave, ako im se tako nešto dogodi - poručuje Ristić.

- Činjenica je, pak, da biološki očevi češće seksualno zlostavljaju decu, nego što to čini očuh. Među pedofilima je više obrazovanih, često se to dešava u porodicama gde je samo jedno dete. Često se dešava da majka ne veruje u takva saznanja. Neke negiraju, druge se odmah odluče na razvod, a mi procenjujemo koliko drugi, odnosno nenasilan roditelj ima kapaciteta da nastavi sam brigu o detetu. Ukoliko majka ne reaguje, dete se odmah izdvaja iz porodice – izjavila je za "Novosti" Ljiljana Ristić iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • L0RY

  pre 516 dana i 2 sata

  Treba uvesti smrtnu kaznu za ovakve zločine. Nema praštanja, kao što nema ni potpunog oporavka žrtve.

  Oceni komentar:
  0
  0
bebe novorođenčad Dom zdravlja jkp lisje bez vode raspored sahrana novi sad novosađani horoskop bez grejanja servisne informacije novi sad policija Dom zdravlja Novi Sad bez struje betanija Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina sahrane novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode Hitna pomoć novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod istraživanje jkp novosadska toplana dnevni horoskop isključenja struje horoskopski znaci gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević