CENTAR ZA SOCIJALNI RAD: Seksualno nasilje češće u porodicama s jednim detetom

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD: Seksualno nasilje češće u porodicama s jednim detetom

Maloletnici, podjednako devojčice i dečaci, najviše seksualno zlostavljani. Slučajevi nasilja nad decom najbrojniji u krugu porodice, a najčešće to čini otac.

Na meti pedofila podjednako su i devojčice i dečaci, a najviše slučajeva seksualnog zlostavljanja zabeleženo je među decom uzrasta sedam, osam godina i pubertetlija, između 14 i 15 godina. Ovakvi slučajevi nasilja nad maloletnicima najbrojniji su u krugu porodice, a najčešće je počinilac otac, u manjem broju majka ili pak neko drugi.

Kako prenose "Novosti", do ovih uznemirujućih podataka došli su stručnjaci novosadskog Centra za socijalni rad kroz, zbog čega su pokrenuli projekat "Prevencija i prepoznavanje seksualne zloupotrebe dece", koji finansijski podržava Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Projektom će u oktobru i novembru biti obuhvaćeno 26 osmoletki u perifernim mestima opština u Južnobačkom okrugu, a interaktivne radionice su namenjene učenicima drugog razreda osnovnih škola. Ovim preventivnim programom biće obuhvaćeno oko 800 đaka.

- Najviše slučajeva seksualnog zlostavljanja je u školskom uzrastu i zato smo se bazirali na ovu grupu - objašnjava za "Novosti" Ljiljana Ristić, koordinatorka projekta u gradskom Centru za socijalni rad.

- Smatramo da je njihov uzrast najprikladniji da im se objasni šta je seksualno zlostavljanje, kome da se eventualno obrate za pomoć. Deci se predočava da ne treba da trpe i ćute, već sve treba da prijave – dodaje ona.

Objašnjavajući zbog čega deca ne reaguju, sagovornica beogradskog dnevnog lista kaže da seksualnu zloupotrebu roditelja ne doživljavaju kao nešto nemoralno, već sastavni deo porodičnog života.

- Deca žrtve se uplaše pretnji da su to tajne koje nikome ne smeju da pričaju, da više neće videti majku, i u takvim situacijama budu blokirana. Našim radom želimo da im kroz čas odeljenskog starešine, u prisustvu učitelja, predočimo opasnosti koje postoje, ali i da uvek treba da prijave, ako im se tako nešto dogodi - poručuje Ristić.

- Činjenica je, pak, da biološki očevi češće seksualno zlostavljaju decu, nego što to čini očuh. Među pedofilima je više obrazovanih, često se to dešava u porodicama gde je samo jedno dete. Često se dešava da majka ne veruje u takva saznanja. Neke negiraju, druge se odmah odluče na razvod, a mi procenjujemo koliko drugi, odnosno nenasilan roditelj ima kapaciteta da nastavi sam brigu o detetu. Ukoliko majka ne reaguje, dete se odmah izdvaja iz porodice – izjavila je za "Novosti" Ljiljana Ristić iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • L0RY

  pre 614 dana i 23 sata

  Treba uvesti smrtnu kaznu za ovakve zločine. Nema praštanja, kao što nema ni potpunog oporavka žrtve.

  Oceni komentar:
  0
  0