POSLASTIČARNICE U CENTRU: Gde se Novosađani najradije slade (FOTO)

POSLASTIČARNICE U CENTRU: Gde se Novosađani najradije slade (FOTO)

Neke postoje skoro čitav vek, ali ih jedno vreme nije bilo, neke su se vratile iste ili nešto promenjene, neke su menjale lokaciju, ali svakako predstavljaju omiljena okupljališta onih koji vole slatko.

Postoje neka mesta koja izazivaju radost kada ste dete, ali i u slučaju da ste sačuvali dete u sebi i radujete se kolačima i sladoledu. Ovo su omiljene lokacije Novosađana koje služe baš tome, ali i kuliranju u letnjim baštama.


"CITY"

Neprikosnovena, sa tradicijom dugom skoro jedan vek, poslastičarnica City prekoputa SNP-a našim sugrađanima odlično je poznata. Nema deteta koje je odrastalo u Novom Sadu, a da se nije radovalo kolaču ili sladoledu iz ovog lokala.

Generacije i generacije pamte njihov kornet, ukus zimskog sladoleda koji je potpuno jedinstven, ali tu su i mnogi drugi slatki specijaliteti koji se decenijama prave po oprobanim receptima i čiji se kvalitet ne menja. Recimo, ko može da odoli ružičastim minjonima, doboš ili reform torti, krempitama i šampitama...? Tiramisu ili baklava, ali i sladoledi od kojih uvek znate šta možete da očekujete, čekaju vas godinama na istom mestu.


Jedno vreme "City" nije radio zbog renoviranja objekta, ali sada ponovo, sa novim sjajem, svakodnevno dočekuje stare goste unutra i u bašti.


"EVROPA"

Nakon Trga mladenaca i Dunavske ulice, već neko vreme se nalazi u Zmaj Jovinoj i sve te decenije spada u jednu od najomiljenijijh. Poslastičarnica "Evropa", u kojoj je uvek gužva, pogotovo leti, ima jedan od najhvaljenijih sladoleda.


Tu su i tradicionalne poslastice kao što su baklava, šampita, krempita, tulumbe, ali i razne vrste torti. Poznati su i njihovi osvežavajući napici – boza i limunada.


Mana je jedino što najnovija "Evropa" nema baštu, ali se rashladiti možete unutra, u dobro klimatizovanom lokalu, uživajući i omiljenim poslasticama.

U Dunavskoj ulici, pored mesta gde se nekada nalazila "Evropa", i dalje punom parom radi poslastičarnica "10+", koja u ponudi ima sladoled, a ispred njihovih frižidera uvek su redovi.


"ŠEHEREZADA"

Takođe jedna od poslastičarnica sa dugom tradicijom, asocijacija na dobre kolače i kvalitetan sladoled, zabrinula je Novosađane svojim nestankom koji je trajao nekoliko meseci. Već sama vest da se "Šeherezada", nakon toliko decenija postojanja, prodaje, izazvala je nostalgiju kod naših sugrađana koji su baš tu, pod krošnjom lipa, uživali u kafi, limunadi i slatkišima.


Ipak, ona je ponovo otvorena na istom mestu u Zmaj Jovinoj ulici, ali je ponuda trenutno nešto drugačija. I dalje je tu sladoled, kao jedan od najprodavanijih, ali za sada nisu svi stari ukusi na broju, čemu se ipak nadamo u nekom narednom periodu. Naravno, prijatna baštica ispred lokala je opet puna, tako da verujemo da će "Šeherezada" uskoro ponovo vratiti stari sjaj u svakom smislu.


Tik pored "Šeherezade", nalazi se i mali lokal sa zanimljivom ponudom sladoleda, a neki od ukusa su mango, voćni jogurt, zelena jabuka, kao i oni interesantnih naziva, "Štrumf" ili "Mozart".


Bašta lokala nadovezuje se na "Šeherezadinu" baštu, tako da ljubitelji ledenih poslastica imaju dovoljno mesta za sedenje i lagani užitak u konzumiranju slatkiša i pogledu na glavnu gradsku štraftu.


"FIGARO PLUS"

Poznata po slatkišima koji se prodaju po prilično povoljnim cenama, mala poslastičarnica u Mite Ružića, sa svojom bašticom, još je jedno od prijatnih mesta za predah i konzumaciju kolača i sladoleda.


Tri leće, kladična i voćna krempita, baklave, princes krofne, krempite
i mnogo drugih vrsta kolača, od kojih su posebni majstori za one orijentalne, na ovom mestu prave se od 1979. godine. No, poslastičarska tradicija porodice datira mnogo duže, a recepti koji se koriste su stari i oprobani.


Naravno, leti je posebna atrakcija sladoled, za koji tvrde da ne koriste gotove smese, već voće i mleko.


"STELLINA"

Ranijih godina specifični slatkiši poslastičarnice "Stelina" mogli su da se kupe na Spensu, a od prošle godine ovo mesto ponovo je otvorilo svoja vrata Novosađanima, ovog puta u Ulici Laze Telečkog.


Kad vidite ponudu u vitrinama, teško ćete znati za šta da se odlučite, jer sve veoma mami. Tu je više vrsta baklavica, praline, kapkejkovi, minjoni i pregršt vrsta sitnih kolačića, koji privlače raznim bojama. Možete odabrati i komadne kolače, ali i torte, kao što su grčka, grilijaš, tiramisu i druge.


Pored mesta za sedenje unutra, lokal ima i bašticu ispred.


Koja je vaša omiljena poslastičarnica u centru grada i čime se najradije sladite? Napišite nam u komentarima.

Oceni vest:
14
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Darko

    pre 309 dana i 12 sati

    A Carigrad???????

    Oceni komentar:
    0
    32
  • Želim iz daljine da gledam tvoje kugle dve

    pre 254 dana i 3 sata

    Ne radi se više o kvalitetu,jer svi muljaju.Radi se samo o ceni.
    Ako više ribu ne možeš pojesti po ceni "tepsije ribe",niti kolač pojesti a da te ne preseče cena i pokvari svako zadovoljstvo, jasno je da ni sladoled više nije sladoled, i da ni tu ne važi izreka - radio je samo za sladoled.
    Ako sve te stvari nisu široko popularne, da ih baš svako može kupiti - onda gube na svakom smislu.Kavijar je lep, pa ga svako ne kupuje.
    Čak, pre će moći čovek da kupi kavijar nego tzv "Ekskluziva" sladoled...

    Oceni komentar:
    0
    3