Izdavanje lista nepokretnosti od sad moguće i kod notara

Izdavanje lista nepokretnosti od sad moguće i kod notara

Izdavanje lista nepokretnosti od ponedeljka je moguće u svim javnobeležničkim kancelarijama širom Srbije, pošto je stupila na snagu Uredba Vlade Srbije o uslovima za izdavanje tog lista kod javnog beležnika i u geodetskim organizacijama, piše poslovni portal eKapija.

Prema ovoj Uredbi, građani koji ne zaključuju pravni posao kod notara, a žele da imaju izvod iz katastra nepokretnosti u papirnom obliku moći će da ga dobiju i kod javnih beležnika, kao i u geodetskim organizacijama. Cena lista nepokretnosti kod javnog beležnika u ovom slučaju iznosi maksimalno 540 dinara, uključujući PDV, navedeno je u saopštenju Javnobeležničke komore Srbije.

U drugim slučajevima, odnosno kada građanima treba izvod iz katastra nepokretnosti radi prometa nepokretnosti ili nekog drugog pravnog posla kod javnog beležnika, taj list se pribavlja elektronski po službenoj dužnosti, i tada je ovaj dokument besplatan, kao što je bio i do sada.

Javni beležnik će izvod iz katastra nepokretnosti štampati i takav prilagati spisima predmeta.

– Važno je napomenuti da, nakon zaključenja ugovora o prometu nepokretnosti, javni beležnik odmah dostavlja dokumentaciju o nastaloj promeni nadležnoj katastarskoj službi, a Republički geodetski zavod potom donosi rešenje o uknjižbi koje dostavlja strankama na kućnu adresu. Javni beležnici nemaju ovlašćenje da vrše uknjiženje, već je to nadležnost Republičkog geodetskog zavoda – napominje se u saopštenju.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Notaroš

  pre 240 dana i 13 minuta

  Ma i kafu možeš popiti kod notara.
  Samo te ta kafa izađe 1000 dinara.
  Što mi ono na pamet pada stara dobra socijalistička serija "U registraturi"...

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Lena

  pre 177 dana i 16 sati

  Mnogo brze , lakse i bez cekanja vadila sam list nepokretnosti online. Dodje na kucnu adresu. kaokatastar odlicno funkcionise!

  Oceni komentar:
  1
  5