SPC: Zlonamerno je očekivati da će crkva uskratiti vernicima Sveto pričešće

SPC: Zlonamerno je očekivati da će crkva uskratiti vernicima Sveto pričešće

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je u svim njenim hramovima služena liturgija, pri čemu su poštovane sve instrukcije predvidjene za zaštitu od korona virusa – u hramu nije bilo više od pet osoba, vernici su se nalazili ispred i oko hrama na propisanoj udaljenosti jedan od drugog i drugo.

Pojavili su se, medjutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova, da bi u rezultatu, njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv SPC – saopšto je Sinod, a preneo N1.

Kako je navedno, "dotični gradjani optužuju nas, naime, što vernike pričešćujemo iz iste čaše, na tradicionalni način koji se primenjuje evo već dve hiljade godina".

To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž, budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete liturgije i drugih crkvenih bogosluženja – naglasio je Sinod.

Kako dodaju, "to je isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javnopravnoj sferi".

Niko se, uostalom, ne pričešćuje prinudno, već dobrovoljno. Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu, niti se pričešćuju, da će sama crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – Sveto pričešće – istakao je Sinod.

Detaljnije o saopštenju Sinoda pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
3
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mima

  pre 1047 dana i 1 sat

  Samo neka se pričešćuju iz iste čaše i iz iste kašike...Budale

  Oceni komentar:
  7
  16
 • Manli

  pre 1047 dana i 1 sat

  Od tebe Mima nem vece budale

  Oceni komentar:
  13
  12
 • Mima

  pre 1045 dana i 23 sata

  Limanac, mora da si se i ti gurao u redu sa babama da ližete istu kašiku... A ako sam ja budala, šta ste onda vi koji mislite da će bog da vas spase od korone? Aj sad lepo pravac crkva, ljubi ikonu, ljubi popu ruku, i moli se bogu da te sačuva od zaraze...hahaha...

  Oceni komentar:
  4
  3
 • Manli

  pre 1044 dana i 21 sat

  Isprani mozgu cao :)))

  Oceni komentar:
  1
  4
 • dusan

  pre 1033 dana i 18 sati

  "najvažnije i najsvetije – Sveto pričešće – istakao je Sinod."
  BLAGO VAMA kad vam PAMET NE SMETA!!!

  Oceni komentar:
  0
  0