52 vikenda u Novom Sadu: Salaši su zvezde u ravnici (FOTO)

52 vikenda u Novom Sadu: Salaši su zvezde u ravnici (FOTO)

Kud god da krenete iz Novog Sada, da l' prema Futogu i Begeču, da l' prema Kovilju ili ka Fruškoj gori, svuda ćete naići na izdvojene svetove nastale na porodičnim imanjima koja podrazumevaju kuću, okućnicu, često pozamašni komad zemlje, ponekad i šume.

To su salaši – mesta pod suncem koja čuvaju sečanje na život u ravnici prošlih vremena, ako nikako drukčije onda kroz priču i porodične fotografije. Salaši su tačke u kosmosu gde je moguće da, dok hodate bosi po dvorišnoj travi, povratite prekinuti tok vitalne energije.Ovome treba dodati i zadovoljstvo koje možete baštiniti posle salašarskog ručka ili sna u gostinskoj sobi, možda i na kauču postavljenom u konku (gonku).

 


Postoje i salaši koji su zadržali estetiku nekadašnjih imanja na kojima su nastali, ali su sasvim prilagođeni potrebama savremene tražnje. Za šta god da se odlučite, biće to izbor po vašoj meri.


Tekst:
Gordana Stojaković
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 778 dana i 9 sati

  Volim salaše. Volim da gledam kako se nekada živelo i radilo. Ali volela bih i da kupim vikendicu ili kućicu negde na selu, pa da je sredim malo retro... Solis nekretnine mi već traže nešto tako. Ima divnih a jeftinih kuća po okolini, možda i napuštenih salaša koji su pogodni za ono što želim. Ovaj o kome ste pisali je zaista divan.

  Oceni komentar:
  2
  0