COMMUNIQUÉ: EVROPSKA PRESTONICA URINOKULTURE

COMMUNIQUÉ: EVROPSKA PRESTONICA URINOKULTURE

Žaba se kuva dugo i sad se može i pojesti polako...

Lepo li je imati tu sreću da živiš u Srbiji, a naročito u Vojvodini pa još i u Novom Sadu, na početku 21. veka. Postmoderna nigde ne divlja jako kao ovde. Ovde sve može. Ovde cveta sedam miliona cvetova. Ti cvetovi uglavnom smrde i ružni su na oko ali... Mi ih uporno gajimo i đubrimo.

Kada se razišao dim umalo pa smrtonosnog novogodišnjeg vatrometa, Novi Sad je fasovao još jednu Novu godinu ali ne mogu reći Ni kriv ni dužan. Ove godine, silovanje kalendara otišlo je još dalje, iako se činilo da to nije moguće. Iskreno sam mislio da je obeležavanje bilo čega po netačnom, prevaziđenom julijanskom kalendaru najdebilnije ostvarenje u domenu merenja vremena ali nisam računao na kreativnost gradskih očuha grada moga. Tako smo prošle nedelje 13. januara u tačnom kalendaru, po julijanskom kalendaru dočekali vizantijsku 7526. godinu. Znam, i mene boli mozak. Neko je našao kalendar još netačniji i danas besmisleniji od julijanskog, izbacio onaj deo o počinjanju godine 1. septembra i oplevio gradski budžet a mi bacali petarde i gledali u Keep Light svetiljke.


To vam je, ukratko, ideja naših prvaka o (multi)kulturi. Nismo, jebemumaikuugujscu, mi za džaba ispali prestonica od kulture dveiljadedvajsprve!

Otkad su mi u život, bez mog odobrenja, uleteli srpski Isus, Sveti Sava i ostala ekipa, tamo negde 1990-1, govori mi se sa svih strana o duhovnosti. To je izjednačeno sa crkvom a sve to onda, zajedno sa nacijom i tradicijom, smrljano u etno.

Kad čujem etno, bacam oružje i bežim u zaklon. Znam da me juri nekakav Trkulja ili Balkanika koji duva u preparirani leš ovce ili u čajnik od pečenog blata a za njim ide bataljon popova da mi nagura suvo granje i lišće u stan i automobil. Zatim sve dobro okupa vonjem tamjana i uzme mi lovu za to.

To bih nekako i podneo. Stvar ukusa, na kraju krajeva. Ali, nije im to bilo dosta. Mora se istisnuti nauka da bi braon ekipa bila potpuno zadovoljna i da bi sasvim vladala. Sa sobom su doveli tri divizije nadri ovoga i onoga. Kako je rasla duhovnost, opadali su standard i kolektivni imunitet. Mislim bukvalno! Budale koje misle da je svet nastao pre 7526 godina su uglavnom iste budale koje tvrde da ne treba vakcinisati decu a sumnjaju i u mnoge druge osnove savremenog života. E, tu imamo već direktan sukob...

Ja sam pasionirani ljubitelj života i volim da se on odvija. I moj i onih oko mene. Ovi to sad prilično dovode u pitanje. Počeli su davno da nas kuvaju i sad ćemo ili iskočiti iz lonca ili ćemo biti žaba iz već dosadne izreke.

Molebani, gradske i seoske slave, netačni kalendari, osveštavanja, anateme, plivanja za krstovima u ledenim vodama, sveštenici koji truju antinaučnim otrovom vernike i zatucanost koja je tolika da će nas kolektivno šutnuti tri-četiri veka unazad, moraju biti svedeni na meru koja im pripada – da budu hobi onih što su mimo sveta. Da im se alat i moć da hobi naturaju ostalima ponovo oduzme.


Nacionalizam boji u braon-trulu boju sve čega se dotakne. U nekoj od svojih faza još se i poštapa raznim kvazi multi-kulti štakama pa tako dopušta da postoje razne manjine, dokle god su svedene na šarene narodne nošnje i ukusnu kuhinju. Tako nam sprema paprikaš od kojeg se onda svi zajedno samo useremo.

Iz lonca nas niko neće vaditi, to je već valjda jasno. Moramo sami da iskočimo. Da bi nam pokazali da je lonac normalan i da oni nisu poludeli, uvek će nam s ponosom reći da je to što oni rade prepoznalo i (inače mrsko) inostranstvo! Možemo, ako je za utehu, da kažemo kako ni to inostranstvo više nije imuno na idiotizme čija smo mi bili avangarda. Možemo. Sve može. To znam za sigurno otkad sam pre mitinga SNS u aprilu prošle godine video dvojicu statista kako pišaju na sred kolovoza Bulevara. Samo... Posle tog svega, ostane ništa. I traje duuuugo.

Oceni vest:
59
123

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mare

  pre 2079 dana i 18 sati

  Hahahaha, kakav lik napaćeni..

  Oceni komentar:
  25
  42
 • Vunduk

  pre 2079 dana i 14 sati

  Potpisujem sve.

  Oceni komentar:
  36
  23
 • Sima

  pre 2079 dana i 11 sati

  Čoveče imaš ti nekog bliskog da ti kaže da ne lupaš toliko i ne praviš od sebe b..lu.

  Oceni komentar:
  18
  24
 • Anonimus

  pre 2079 dana i 7 sati

  Ne znam zasto ateisti i ti urbani moderni likovi imaju potrebu da osudjuju sve sto ima veze sa tradicijom i kulturom. Svako ima pravo da bira u sta ce da veruje i nije nuzno sve to apriori lose i primitivno. Ima daleko vecih problema, a to je sto politicari zloupotrebljavaju veru i tradiciju za svoje politicke poene. Biti vernik ne znaci biti zatucan, slaviti praznik po julijanskom kalendaru ne znaci nemati svest o njegovoj netacnosti vec je u cilju odrzanja starih obicaja. I kao sto vernici ne treba da naturaju svoje ideje ateistima i obratno treba da bude isto, to je i lepota 21. veka sloboda delovanja i misljenja.

  Oceni komentar:
  8
  25
 • Lemi

  pre 2079 dana i 5 sati

  Kaže Daško: "Znam, i mene boli mozak", a ne mora. Vidi se.

  Oceni komentar:
  9
  14
 • Relja

  pre 2078 dana i 17 sati

  Odlični tekstovi. Ne znam je li to neka (interna?) fora sa lupanjem prsta na dole na kraju tvojih tekstova, vidim da mnogi imaju više tih, nego "lajkova" - ako to uopšte išta znači. Ili je to slika publike, ili grada.

  Uglavnom - jedan "telegram podrške".
  - sendvič ne mogu zbog glutena :)

  Oceni komentar:
  20
  16
 • Miki

  pre 2078 dana i 8 sati

  Nepismen si toliko da boli na daljinu...

  Oceni komentar:
  11
  10
 • Mahatma Šerbezovski

  pre 2077 dana i 12 sati

  Daško, ne čitam tvoje "tekstove", ali i bez toga znam na šta si fokusiran: SFRJ, fašizam (samo srpski), četnici, partizani, da se dobro naždereš, radnička prava za koja će se drugi izboriti... Zaključak: smatraš da si daleko pametniji i obrazovaniji od drugih (ti i tvoj gari zajedno studirali 30 godina, mislim da si ti srednjoškolac, a?), a to što napamet znaš imena bendova i pesama smatraš pameću. Nađi ženu ako možeš i batali "borbu" iz "Kutlače".

  Oceni komentar:
  10
  13
 • Kiki

  pre 2077 dana i 5 sati

  @Mahatma Šerbezovski, greših buraz, Daško je našao ženu još na studijama i zajedno su svih 30 godina studiranja.

  Oceni komentar:
  3
  9