Od 1. jula za prvo dete 100.000 dinara

Od 1. jula za prvo dete 100.000 dinara

Iznos roditeljskog dodatka u Srbiji u ovoj godini zavisi od datuma dolaska deteta na svet. Ako se "prvenac" rodi u prvoj polovini godine, isplaćuje se, "po starom", 39.000 dinara.

Roditelji svih prvorođenih beba koje su na svet došle od 1. januara ove godine i onih koje će se roditi do 1. jula primaće roditeljski dodatak od 39.000 dinara, odnosno iznos koji propisuje važeći zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Iako su se novopečeni roditelji ponadali da će zbog mogućnosti da se za ovu državnu pomoć prijave godinu dana od rođenja naslednika, te kasnijim podnošenjem papira dobiti i više novca, 100.000 dinara, to ipak nije moguće.

Kako kažu u Ministarstvu za rad, zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak po sadašnjim propisima podnosi se najkasnije do navršenih šest meseci deteta, a visina se utvrđuje u odnosu na dan rođenja.

- Novi zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom počinje da se primenjuje 1. jula 2018. i njime je predviđeno da se zahtev podnosi najkasnije do navršene prve godine deteta, a njegova visina se i dalje utvrđuje u odnosu na dan rođenja – navode u Ministarstvu. - Konkretno, roditelji dece rođene zaključno sa 30. junom ove godine ostvarivaće pravo na dodatak u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom koji se primenjivao na dan detetovog rođenja, dok će bebe rođene 1. jula i kasnije pravo ostvarivati u skladu sa novim zakonom.

Za drugo i treće dete roditeljski dodatak ostaje isti.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju, kaže, za "Večerenje novosti", da je država počela da radi sinhronizovano, na više frontova, i očekuje da će se s vremenom stanje u pojedinim segmentima populacione politike popravljati. Ako sve bude teklo prema planovima, ono što je sada započeto davaće prave efekte za pet ili 10 godina, što je merna jedinica u demografiji.

- Naravno, ne smemo da zaboravimo faktor migracija, masovnih nezaraznih, odnosno zaraznih bolesti, starenja i, naravno, konflikata, koje ne želimo, ali ne možemo sa sigurnošću da znamo da ih neće biti – kaže sagovornica. - Ono što ja mogu da kažem jeste da je cilj Vlade i kabineta koji vodim da za 10 godina zaustavimo negativne demografske trendove i da postignemo da nam svaka naredna generacija bude podjednako brojna kao prethodna.

Slavica Đukić Dejanović dodaje da je zaustavljen pad broja novorođenih beba. Za 2018. priprema se set mera podrške u skladu sa merama koje predviđa inovirana Strategija za podsticanje rađanja, opet u saradnji sa lokalnim zajednicama.

- Širok spektar mera biće prilagođen specifičnim sredinama i ciljevima koji se odnose na jačanje sistema usluga porodicama, usklađivanja rada i roditeljstva, povećanju nivoa znanja o zdravlju i reproduktivnom zdravlju, populacionoj edukaciji i naravno podsticanju mladih za ostanak u mestu rođenja – kaže ona.

Novi propisi donose i promene oko ostvarivanja prava na porodiljski dodatak, koje su do sada imale samo žene zaposlene na ugovoru o radu, a novim odredbama će ono biti prošireno i na pripadnice lepšeg pola koje samostalno obavljaju neku delatnost, kao i one angažovane uz ugovor o delu ili ugovor o privremeno-povremenim poslovima. Osnovica za isplatu tog dodatka zavisiće od uplaćenih doprinosa na osnovu neke vrste prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci.

Pravo na roditeljski dodatak ne može da bude ostvareno ako majka ili članovi zajedničkog domaćinstva plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30 miliona dinara, ako roditelji u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu, kao i majka strani državljanin koja je isto ili slično pravo ostvarila u zemlji čiji je državljanin.

5.000 ZA OPREMU

Jedna od novina je i paušal, u iznosu od 5.000 dinara, za svako rođeno dete, za nabavku bebi-opreme, uveden umesto ranije mere povraćaja PDV na bebi-opremu. Nova rešenja trebalo bi da smanje mogućnost zloupotreba, do kojih je dolazilo.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ana

  pre 2316 dana i 14 sati

  Dobar dan!Mozete mi reci da li novi zakon po kojem prvo dete dobija 100 hiljada vazi i za dete koje se rodi pre prvog jula ili ne?

  Oceni komentar:
  4
  3
 • Niki

  pre 2316 dana i 9 sati

  U tekstu je pisalo da deca koja se rode posle 1 jula dobijaju 100 hiljada a one koje se porode pre ne podpadaju pod taj zakon. Ja se porađam krajem meseca i sada sam videla da taj zakon ne kači mene

  Oceni komentar:
  1
  1