Ukida se povraćaj PDV-a za bebe, a povećava roditeljski dodatak

Ukida se povraćaj PDV-a za bebe, a povećava roditeljski dodatak

Od 1. januara naredne godine roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za novorođenčad.

Umesto toga, biće povećan roditeljski dodatak. Kako navode beogradski štampani mediji, ova "rokada" rezultat je pregovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, a s ciljem smanjenja tereta poreske administracije, budući da je procenjeno da zaposleni u ovoj službi 50 posto radnog vremena provode radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterečenje predstavlja povrat bebi PDV-a.

- Čini mi se da su potpuno pomešali dve mere. Povraćaj PDV-a je mera za smanjenje ekonomkse cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku. Sada će jedna isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe – izjavljuje predsednica udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin.

Prema podacima ovog udruženja, roditelji su godišnje od povraćaja PDV-a dobijali od 12.000 do 15.000 dinara, tako da povećanje roditeljskog dodatka za 2.000 ili 5.000 dinara ne bi ni blizu pokrilo tu razliku. 

Roditeljski dodatak se u Srbiji trenutno isplaćuje za ukupno 60.476 dece, pri čemu se za prvorođeno dete daje 38.008 dinara, a za ostalu decu novac se  isplačuje u 24 rate, te tako mesečni dodatak za drugo dete iznosi 6.192 dinara, za treće 11.146 i četvrto 14.861 dinara.

U izveštaju MMF se, pored ukidanja povraćaja PDV-a za bebe, navodi i da se Vlada Srbije obavezala da smanji masu zarada u javnom sektoru i tako broj zaposlenih smanji za 6.500 ljudi, nakon što je već 16.000 zaposlenih otišlo u penziju ili dobilo otkaz.

Origialni izvor: Večernje Novosti, Danas
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan