OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Buđenje ranog fašizma

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Buđenje ranog fašizma

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Slogan "Počelo je" koji se koristi na protestima "1 od 5 miliona" aludirajući da je krenulo urušavanje vladajuće oligarhije, mogao bi da se primeni na Novi Sad koji nestaje. Definitivno je počelo ubijanje grada, ali i njegovih stanovnika. Beše jednom jedna lepa i mirna varoš kraj Dunava. Toliko se jezivih stvari desilo protekle sedmice u gradu podno Petrovaradinske tvrđave, da ne znam ko može da poveruje u izjavu direktora policije da smo sigurniji nego ranijih godina. Šta znači statistika, ogoljeni brojevi i procenti kad život ne vredi pišljivog boba, kad nas beton guta kao viršle takmičar u brzom izjedanju, kad više niko nije bezbedan.


Horda pijanih stvorova divljala je po Adicama
. Napadali su ljude na ulici, upadali u njihova dvorišta, vređali ih, naravno po nacionalnoj osnovi i pretili bacanjem bombe i proterivanjem. Odakle im takva ideja? Gde li su videli i čuli da se tako treba ophoditi prema komšijama? Možda u "Dnevnikovom dodatku"? Nije valjda da krojači naših sudbina koriste jezik mržnje? Te zapaljive reči su baš slatko i efikasno oruđe u očuvanju svojih tapaciranih pozicija i trovanju potlačenih. Tužilaštvo je ovo okarakterisalo kao nasilničko ponašanje. Hoće li ti prazni umovi, hrabre kukavice, otići da brane Kosovo od nas samih jer mi smo neprijatelji sopstvenog naroda, izdajnici srca Srbije. Raja koja je izneverila brižnu vlast i zabila joj zarđalu kašiku u leđa.

Duh najmračnijeg šovinizma i precizno upakovanog fašizma je pobegao iz boce. Hm, ili je svesno pušten. Na drugom kraju grada, biće se zabavljalo gađanjem ljudi iz vazdušne puške. Kakav podlac, kakav sport, kakva odmerenost. Pucaš na ljude! Opasne frekvencije. Nismo čuli od narodne milicije da je snajperista otkriven. Zaista, težak izazov za organe reda. Na Limanu je usred dana jednoj sugrađanki, pomahnitali prolaznik otkinuo lančić. U toj sumanutoj akciji, pljačkaš je udavio psa, zapevši za povodac. Strašno. Kad pomislimo šta je sledeće, ono se desi još bizarnija i gnusnija stvar. Poletela je i krigla na učesnike protesta. Nije ona imala mehanizam za letenje već ju je mladić bacio bez ikakvih problema. Na sreću, niko nije pogođen, a mamlaz je još hteo da se bije.


Kad bismo mogli da čujemo zašto je to uradio. Mora da su ga jako iznervirali građani koji se bore za dostojanstvo. Komplikovana je to reč za njega. On samo gleda TV, veruje mu više nego majci rođenoj, a iz te kutije izlazi svašta. Kad se već građani nazivaju ološem, plaćenicima, nasilnicima, jasno je da je dečko branio ustavni poredak zemlje. Cilj opravdava sredstvo. Možda je to ta srbska čast. Možda umesto kazne dobije nagradu. Recimo, značku. Onako, usput, napadnut je i jedan od organizatora protesta. U glavnoj ulozi momci s kapuljačama. Izgleda su te grupacije dobro informisane. Odjeknula je i bomba. Ne metafora iz fudbalskog sveta, već stvarna, ubitačna naprava. Prasak je čulo pola grada, auto je odleteo u vazduh, vozač je preživeo. Da, policijski direktore, sigurni smo, mirno spavamo, osim kad nas BUM probudi. Ne brinite, biće bolje. Devedesete lajk dis.

Beše jednom i prepun drveća Limanski park. Biće stabala, akcija ozelenjavanja je u toku, ali biće i mali kafić u parkiću. Svega nekoliko stotina kvadratnih metara će zauzeti. Šta je to naspram 13 hektara parka. Ponovo smo šokirani, zatečeni, zbunjeni… Nestaje nam grad pred očima, a i mi s njim. S obzirom da se sređuje Kineska četvrt, u duhu Evropske prestonice kulture, novi kafić će taman turistima moći da ponudi zabavu suprotnu onoj koju kultura nalaže. Uvek smo bili mesto prepuno raznolikosti. Gradski deputati su odlučili da je kafić u Limancu neophodan Novom Sadu, pa zašto da mi mislimo drugačije. Ipak, su oni plaćeni da rade umesto nas, za nas. Treba znati da i više od trećine odbornika za godinu dana nisu reč progovorili u skupštinskim stolicama. Ćutanje je odraz mudrosti, zar ne?



Ni vreme nas nije služilo, pa smo se loma smrzavali. Toplana je zaključala radijatore zbog remonta, a videćemo da li će gradska vlast promeniti odluku i pomeriti datum završetka grejne sezone. Neko nam je stavio drogu u proleće. I Ritam Evrope je prošao pod kišnim svodom. Nismo kao što znamo mogli da proslavimo Dan pobede nad fašizmom. Da li smo ga pobedili? Sudeći po prošloj sedmici, borba nam tek predstoji. Kažu, još jedna nedelja i stiže proleće. Tako da će prva Nedelja ponosa u Novom Sadu proći u znaku padavina. Nadam se, ne i incidenata. Ako imate para za ulaznicu, posetite Poljoprivredni sajam i popričajte sa životinjama.

Očekuje nas uvek zanimljiv Festival nauke, ali i Sportske igre mladih. U nedelju treba da oborimo rekord u najmasovnijem kvizu u regionu. Igranje je zakazano na Trgu Slobode. Pred nama je Nacionalna nedelja muzeja, ali i Evropska noć muzeja. Ima sjajnih postavki, a ulaz je besplatan. Posetite ova kulturna zdanja, bićete zadovoljni i bezbedni, a i pametniji.

Oceni vest:
23
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Novosađanka

    pre 1802 dana i 22 sata

    Nasilnike koji napadaju prolaznike, snajperistu (koji je gotovo sigurno potpuno mentalno poremećen), onog sa kriglom (morončina koja je mogla lako nekog da ubije) i lopova, da je ovo normalna država koja ima iole sposobnu policiju, sve pohvatati, suditi im i pozatvarati. Neke u mentalne ustanove, neke u zatvore. Kraj priče. KOme odgovara da se takvi kreću slobodno po ulicama? One omladince koji napadaju po nacionalnoj osnovi poslati na prisilan rad da ispucaju višak energije pošto NIŠTA ne rade pa ne znaju šta će sa sobom. POšto se ceo svet bori da se planeta spase, zaštititi svako drvo i zelenu površinu, zabraniti bacanje opušaka i nerazgradivih otpatki gde kome dune. Šta radi policija? Sećam se krajem 90tih, kad se desilo ubistvo, svi smo bili impresionirani kako je naša policija tada brzo našla počinioca. Ekspresno. sad ne mogu da nađu opasnog psihičkog bolesnika sa puškom za koga se maltene zna tačna lokacija? Ne mogu da obuzdanju bandu lenjih, razuzdanih i pokvarenih omladinaca koji ništa ne rade i ničemu ne služe pa na silu pokušavaju da svi budu Arkani? Ne mogu da uhapse lika koji je na javnom mestu, pred svima pokušao ubistvo prolaznika eto tako? Koga su SVI videli? Pa svaka čast policiji i pravoduđu, na putu smo da postanemo BOsna početkom 90tih samo ovako nastavite da ignorišete, jer vam je vlast rekla, "neka bude haos, zanimajte narod nečim da ne protestvuje".

    Oceni komentar:
    0
    6