Otvoren 19. "Novosadski džez festival"

Otvoren 19. "Novosadski džez festival"

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju 19. ''Novosadskog džez festivala''. Na sceni ''Jovan Đorđević'' u okviru glavnog programa na otvaranju su nastupili Novosadski Big Bend i Denis King, Migel Zenon Kvartet, kao i Dušan Jevtović Trio.

- Dani džeza u našem gradu učiniće da zaista živimo istinski duh Evropske prestonice kulture, a ovaj festival bio je jedan od ubedljivijih razloga da ponesemo tu značajnu titulu. Kao i svake godine ljubitelji džeza uživaće u nastupima izvrsnih ansambala iz brojnih zemalja, a veoma me raduje što je deo programa posvećen gradovima koji su izabrani, ili su kandidati za Evropsku prestonicu kulture. Cilj tog najznačajnijeg projekta u kulturi Novog Sada, ali i naše države, jesu sinergija, umrežavanje i povezivanje kulturnih delatnika iz cele Evrope. To je svojvrsan poziv na saradnju, razmenu znanja, iskustva i kulturnih sadržaja, a krajnja svrha jeste da zajedničkim angažmanom poboljšamo društvo u celini – istakao je Dalibor Rožić.

''Novosadski džez festival'' održava se od 16. do 18. novembra u Novosadskom pozorištu i Srpskom narodnom pozorištu, ima internacionalni karakter kao i prethodnih godina, a publici će se predstaviti 12 ansambala.

Ove godine započeta je saradnja Fondacije ''Novi Sad 2021'' i Kulturnog centra Novog Sada na projektu ''Novosadskog džez festivala'', u vidu realizacije predfestivalskih aktivnosti od 11. do 14. novembra i glavnog programa festivala 15. novembra, u Novosadskom pozorištu. Saradnja se ogleda u edukativno – afirmativnom pristupu, internacionalizaciji i promociji mladih novosadskih muzičara i njihovih kolega iz drugih evropskih prestonica: nekadašnja prestonica – Pečuj (2010), buduća prestonica – Plovdiv (2019) i austrijski grad kandidat za titulu prestonice – Sankt Pelten (2024).

U okviru glavnog programa ''Novosadskog džez festivala'', nastupiće i čuveni bubnjar Bili Kobam sa svojim kvintetom, italijanski pijanista Antonio Farao, uz našeg bubnjara Vladimira Kostadinovića, sastav Keka Fornarelija, trio Kurta Rozenvinkela sa italijanskim basistom Dariom Deidom, kao i Big Bend RTS-a uz trombonistu Semjuela Blejzera.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan