PIVNICA GUSAN: Odličan lokal u zdanju koje čuva bogatu istoriju grada

PIVNICA GUSAN: Odličan lokal u zdanju koje čuva bogatu istoriju grada

Novosadska pivnica-restoran "Gusan" koja se nalazi u pasažu Zmaj Jovine 4, već 13 godina nadaleko je poznata kako sugrađanima, tako i gostima iz drugih gradova i država, po najvećem izboru točenih piva, domaćoj kuhinji i odličnom provodu sa kvalitetnim izborom muzike.

Ono što "Gusan" posebno krasi jeste prostrana bašta u debeloj hladovini pasaža, gde Novosađani beže u pravu malu oazu mira od gradske verve, ali i tropskih temperatura.

Prepoznatljivi karirani stolnjaci, nasmejano osoblje i odlični kuvari, pun je pogodak trojice vlasnika “Gusana”, Branislava Trešnjića, Aleksandara Mesaroša i Dragoslava Tucakova.

Zahvaljujući njima, gosti mogu da "nauče" šta znači profesionalno točenje piva, a ljubitelji ovog pića od hmelja, znaju koliko je važno zadovoljiti visoke kriterijume točenja i posluživanja piva.

 

 

Jedan od vlasnika pivnice "Gusan" Dragoslav Tucakov, poznatiji kao Tucko kaže da se pre pivnice “Gusan” tu nalazio čuveni restoran “Kec”. Te kada se on zatvorio njih trojica su rešili da naprave nešto novo u gradu, jer njihov moto je “Važnije je biti prvi, nego najbolji”. Ipak, ovaj moto čini se da ne važi, jer pored toga što su prvi, najbolji su u svom ugostiteljskom poslu.

U ponudi imaju deset vrsta piva, kako stranih, tako i domaćih, ali i zanatskih, praktično za svačiji ukus i džep. Sem toga, ovde može da se popije i pravi viski, odlična rakija, burbon, a tu je i veliki izbor kvalitetnih crnih i belih vina i drugih alkoholnih i bezalkoholnih pića, što sve daje povod mnogima da noćni provod u Novom Sadu, započnu upravo u “Gusanu”.

 

 

Osim ovih pića u “Gusanu” se prave i odlični kokteli, a koktel majstor svoje umeće, pokazuje na najbolji mogući način s ljubavlju spremajući ove ukusne alkoholne napitke. U ponudi imaju veliki broj omiljenih pića za dame, a neki od njih su margarita, senorita, long island, el diabolo, sky light i koktel pod imenom viagra.

Za ljubitelje dobrog zalogaja, posebno gurmane, u ovom restoranu imaju odličnu klopu, a porcije su obimne. Ovde možete da doručkujete, ali i da ručate i večerate: sami, sa porodicom ili prijateljima, jer na jelovniku nema šta nema, od gotovih jela, jela od mesa, jela sa roštilja, supica, čorbica, do obrok salata.

 

 

I zimi ovde je atmosfera opuštajuća u ogromnom podrumu, sa velikim prostanim šankom, gde se organizuju i di džej večeri. Ovo je i omiljeno mesto sakupljanja starih drugara, pa se često prave maturske večeri, onih što slave pet, do onih što slave 50 godina od mature.

- Ono što je interesantno jeste da je zdanje u kojem se nalazi pivnica- restoran Gusan, sazidano je 1830. godine u stilu klasicizma, kao jedna od prve četiri dvospratnice u Novom Sadu – priča nam Tucakov.

 

Na fasadi zgrade nekada je stajalo: “Svojina srpske pravoslavne crkve”, pa je narod zgradu nazvao “SVOJINA”, a ovim neobičnim imenom diči se i danas. Ovo je jedna od retkih zgrada koja nije stradala tokom bombardovanja Novog Sada 1849. godine.
- Zbog rušenja Gradske kuće gradonačelnici Novog Sada ovde se useljavaju 1852. godine i ostaju sve do 1871. godine, kada ovo mesto postaje veliki Sud. U vreme dok je ovo zdanje bilo Gradska kuća ovde se smenilo devet gradonačelnika, izmedu ostalih načelnikovali su Svetozar Miletić i Stevan Branovački, a kao službenici radili su i poznati pisci Jovan Jovanović Zmaj i Jakov Ignjatović. Početkom XX veka zgrada je mesto na kome stanuju uvaženi građani – profesori, advokati, slikari… U njenom dvorištu podignut je jedan od prvih varoških fotografskih ateljea, a kasnije i jedan od najlepših bioskopa u gradu, nazvan “Korzo” – ističe sagovornik.

Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
15
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan