Položeni venci u znak sećanja na poginule u NATO bombardovanju

Položeni venci u znak sećanja na poginule u NATO bombardovanju

Povodom obeležavanja 24. marta, Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, u kasarni „Jugovićevo“ održan je komemorativni skup jedinica iz garnizona Novi Sad.

Pored garnizona Novi Sad, vence na spomen obeležje položile su delegacije Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, Južno-bačkog upravnog okruga, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ORVS-a Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novi Sad, udruženja Ratnih veterana i Vojnih penzionera kao i porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije.

- Prošlo je 19 godina posle NATO agresije, a mi i dalјe trpimo posledice iste. Zato nemamo pravo da zaboravimo na žrtve koje smo pretrpeli prilikom tog potpuno nelegitimnog napada na našu državu. Pre svega, mislim na civilne žrtve, a da ne zaboravimo da su tada stradala deca i građani koji nisu bili pripadnici ni jedne oružane snage. Da ne zaboravimo ni na žrtve pripadnika junačke Vojske Srbije, kao ni na štetu koja nam je naneta na infrastrukturi koju i danas plaćamo – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.


Vučević je naglasio da je srećan što će Novi Sad imati novi most, što se gradi zgrada RTV "Vojvodine“ koja je isto stradala u NATO agresiji, što se obnavlјaju vrtići i grade nove škole.

Brigadni general Želјko Petrović istakao je da, u znak sećanja na lјude koji su položili svoje živote za slobodu koju mi živimo, poziva sve časne lјude i one koji vole svoju zemlјu da urade nešto za nju, ne pitajući koliko to košta, kako ne bi bilo potrebe da ikada iko daje život za njenu slobodu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević kazao je da su i posle 19 godina od NATO bombardovanja rane sveže, pre svega zbog nevinih lјudskih žrtava i da je te 1999. godine nanesena velika nepravda našoj zemlјi.


Tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana, prema procenama različitih izvora poginulo je između 1200 i 2500 lјudi, a teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan