U Beočinu i delu Novog Sada vazduh i dalje jako zagađen

U Beočinu i delu Novog Sada vazduh i dalje jako zagađen

U Subotici, Beočinu, delu Novog Sada, na Novom Beogradu, u beogradskoj opštini Stari grad i delovima Pančeva vazduh je jako zagađen, pokazuju informacije Agencije za zaštitu životne sredine. To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta agencija.

U gradovima koji su "jako zagađeni", visoka je koncentracija čestica PM-10. Ovom česticom "zagađen" je vazduh u Kosjeriću, Valjevu, Boru (Gradski park) i delovima Niša.

Zbog vrednosti azot-dioksida u vazduhu, "zagađeno" je Užice, dok je visoka vrednost sumpor-dioksida u Boru (Brezonik) takođe na nivou "zagađen".

U Srbiji najveći problem za kvalitet vazduha, pored saobraćaja, predstavljaju fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

Meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine su doprineli ovakvim podacima. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka, kada će doći do drastične promene vremena. Vetar bi trebalo da nam pročisti vazduh.

ČESTICE PM-10 PRODIRU I KROZ HIRURŠKE MASKE: Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini. Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih pteva, ali PM-10 čestice prodiru i kroz takve maske.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan