Vantelesnom oplodnjom rođeno više od 1.000 beba

Vantelesnom oplodnjom rođeno više od 1.000 beba

Više od 1.000 beba rođeno je zahvaljujući vantelesnoj oplodnji u Zavodu za humanu reprodukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine

 

Od skromnih početaka pre bezmalo pola veka i uspešnosti koja je bila od dva do tri odsto, novosadski lekari sada su lideri u lečenju bračnog steriliteta i postupka vantelesne oplodnje, a uspešnost je 40 odsto, prenosi "Dnevnik". 

Klinika se od 70-ih godina prošlog veka bavi planiranjem porodice i sarađivali su sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa UNICEF-om. Posebno odeljenje za vantelesnu oplodnju oformljeno je 90-ih godina, kada je profesor dr Milenko Bujas nabavio opremu i u tim uključio biologa. Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu sprovodi program VTO od 8. marta 1989. godine, a prvo dete je rođeno 1990. godine. Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo profesor dr Tihomir Vejnović kaže da je to bio novi početak u lečenju bračne neplodnosti.

- Vantelesna oplodnja je timski rad u koji su uključeni ginekolozi, akušeri, biolozi. Sve to ne bi bilo moguće bez sofisticirane opreme, neophodne za stvaranje novog života. U početku su rezultati vantelesne oplodnje bili skromni i iznosili su od dva do tri odsto, a sada je uspešnost 40 odsto i poslednjih godina smo u vrhu lečenja steriliteta u Vojvodini i Srbiji – kazao je dr Vejnović.

Način lečenja steriliteta na početku je bio operativno rešavanje začepljenih jajovoda, od 80-ih godina počeli su da se uvode lekovi i operacije, a sada je to procedura vantelesne oplodnje po najsavrmenijim metodama.

Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se kako "Dnevnik" prenosi stanje kada i nakon godinu dana kontinuiranih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, izostane željena trudnoća. Jedna od metoda rešavanja bračne neplodnosti je i vantelesna oplodnja (VTO), a indikacije za vantelesnu oplodnju mogu da budu i sterilitet žene i sterilitet muškarca.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • marko

  pre 380 dana i 10 minuta

  A nema mesta ni za ove bebe koje su rođene telesnom, kako može biti mesta i za vantelesnom rođenju decu.

  Oceni komentar:
  0
  1
lisje sahrane novi sad novosadska policija bebe raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište betanija opens 2019 Spens gradsko groblje almaško groblje sahrane Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje novosađani policija raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija bez struje elektrovojvodina opens distrikt novorođenčad štrand bez vode Novo naselje klinički centar vojvodine servisne informacije isključenje vode servisne informacije novi sad