Evropski savet odobrio putovanja u EU za vakcinisane

Evropski savet odobrio putovanja u EU za vakcinisane

Evropa podiže rampu za sve one koji su primili vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), ali i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

To znači da će, pored vakcina koje proizvode Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson & Džonson, u Evropsku uniju moći će i oni koji su primili kineski Sinofarm, javlja N1.

Ako države članice prihvate dokaz o vakcinaciji kao razlog za ukidanje ograničenja putovanja, poput testiranja ili karantina, u principu bi trebalo da ukinu ograničenja putovanja koja nisu neophodna i za putnike iz trećih zemalja koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EMA, najmanje 14 dana pre dolaska. Države članice bi takođe mogle da ukinu ograničenje za putovanja koja nisu neophodna onima koji su primili poslednju preporučenu doze vakcine koja je prošla proceduru odobravanja SZO za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana pre dolaska u EU – navodi se u saopštenju Evropskog saveta, a prenosi N1.

Evropski savet je takođe preporučio državama članicama da prihvate potvrde o vakcinaciji koje izdaju "treće zemlje", pod uslovom da sadrže dovoljno podataka na osnovu kojih se može utvrditi da je potvrda autentična i da sadrži dovoljnu količinu tačnih informacija.

Podignut je i prag za ukidanje restrikcija, pa se sada to preporučuje za onu državu u kojoj ima manje od 75 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, umesto 25 kao do sada.

Međutim, otvaranje Šengena biće pod lupom i uspostavljen je mehanizam koji će državama članicama omogućiti da brzo vrate restrikcije određenoj državi, ukoliko dođe do pogoršanja situacije u nekoj od njih. Odluka saveta je konačna, ali ne i obavezujuća. Poslednju reč daće vlade država članica Unije, saznaje N1.

 

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan