Kakav je noćni provod na novosadskom Štrandu? (FOTO)

Kakav je noćni provod na novosadskom Štrandu? (FOTO)

Jedina uređena plaža u gradu Štrand još od 1911. godine okuplja Novosađane koji spas od vrelog leta traže na Dunavu, a noću vole da se rashlade uz pivo, sok i povetarac sa reke.

Tako je bar nekad bilo. Ove godine sve se nekako promenilo, kao da je i leto otišlo na godišnji odmor. Red sunca, red kiše uništili su u junu i julu ugostiteljsku sezonu.


Ono što iznenađuje jeste činjenica da je tokom vikenda Štrand  skoro prazan, a pojedini lokali su već u 22.30 zatvoreni. U ono malo objekata koji su prilikom naše posete bili otvoreni, više je praznih stolica nego gostiju. Možda sve ovo ne treba da čudi – kafići u blizini centralnog platoa tokom celog dana i večeri nadjačavaju se svaki sa svojom muzikom, te stvaraju nepotrebnu buku. Muzika je uglavnom "narodnjačka", ili, bolje rečeno, "nepoznatog žanra", i ne prija ušima većine sugrađana. Zato ako ste ovih dana u potrazi za mirom i tišinom – Štrand više nije mesto za to. A očigledno nije ni za druženje u večernjim satima, jer je iz nedelje u nedelju sablasno prazan. Ne čuje se dečja graja, nema prodaje sladoleda, tek po koja budica sa kokicama radi.


Novosađani sa kojima smo razgovarali kažu da se na Štrand nekada dolazilo radi odmora, a danas, izgleda, zbog provoda i to onog najgore vrste.

- Došao sam da popijem piće sa drugaricom na Štrand. Međutim, ništa nam se nije dopalo od ponuđenog, tako je prazno i sablasno, muzika je katastrofa, prošetali smo malo ispod mosta, a sada idemo u obližnju kafanicu "Kod Macure" koja se nalazi tik uz Štrand – rekao nam je sinoć Marko uz napomenu da ne pamti da je ikada bilo ovako prazno na ovoj plaži na Dunavu.


Nešto dalje od platoa, kod tuševa u blizini mosta, u lokalu koji je proširio svoju baštu svira "živa" muzika. Sinoć su muzičari, kao na moru pevali balade od Neše Leptira, Dina Merlina i ostalih bendova koji imaju srceparajuće pesme. Ni ovde nije bila preterana gužva, ali je muzika svakako prijatnija od one na glavnom platou.S druge strane mosta proteklih godina bilo je mirno i tiho, ali i tamo se situacija promenila. U "Sendvič baru" je živo, lepo i romantično. Naime, tamo smo naišli na žurku sa Latino muzikom koja je objedinila leto, plažu, dobru muziku, puno  plesnih stilova… Pozitivna energija bila je zagarantovana.

- Šetali smo se na Keju i slučajno došli malo i na Štrand, privukla nas je dobra muzika i ostali smo kako bi se napunile pozitivnom energijom. Pošto ne znamo da plešemo, uživamo u muzici i gledamo one koji odlično igraju – rekla nam je Maja.

Tekst i fotografije: Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan