LSV: Nesavesni investitor izgradnjom "Promenade" ugrozio vodu, kanalizaciju i zgrade

LSV: Nesavesni investitor izgradnjom "Promenade" ugrozio vodu, kanalizaciju i zgrade

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je nadležne gradske službe u Novom Sadu, kao i investitore u objekat budućeg tržnog centra “Promenada”, da pod hitno reše problem sa podzemnim vodama, kako ne bi došlo do "nesagledivih posledica po komunalnu infrastrukturu i normalan život u glavnom gradu Vojvodine".

Prema informacijama kojima raspolaže ova politička partija, investitori nisu poštovali projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra “Promenada” i nisu na odgovarajući način rešili problem sa podzemnim vodama. 

- Nakon što su shvatili da su na taj način napravili problem, investitori su oko objekta izgradili bunare pomoću kojih crpe višak podzemnih voda i tu vodu u ogromnim količinama potom potiskuju u kanalizaciju. Posledica toga je da je ionako preopterećena kanalizacija sada još dodatno opterećena, što može da dovede do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina – kaže se u saopštenju koje potpisuje predsednik LSV Nenad Čanak,

Kako se dalje navodi, ovo rešenje smanjuje nivo vode u bunarima iz kojih JKP "Vodovod i kanalizacija" crpi pijaću vodu za Novosađane.

- To znači da će, ukoliko se pod hitno ne preduzmu odgovarajuće mere, Novom Sadu zapretiti i moguća nestašica pijaće vode – ističe se u saopštenju LSV, te dodaje da kao posledica crpljenja podzemnih voda ispod objekta buduće “Promenade”, opada nivo podzemnih voda i u okolini, što bi za posledicu u skoroj budućnosti imalo pravu katastrofu, pre svega za naselje Liman, gde bi brojne zgrade mogle početi da tonu, da pucaju pa čak i da se ruše.

- Pošto postoje načini da se ove katastrofalne posledice preduprede, potrebno je da investitor odmah, bez oklevanja, i bez obzira na troškove preduzme odgovarajuće građevinske mere. A nakon toga utvrditi i odgovornost onih koji su se usudili da menjaju projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra “Promenada” i na taj način doveli u opasnost građanke i građane Novog Sada. Dok se to ne učini, taj objekat ne sme dobiti upotrebnu dozvolu niti biti pušten u rad – poručuje u saopštenju Nenad Čanak.

Oceni vest:
18
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan