LSV: Nesavesni investitor izgradnjom "Promenade" ugrozio vodu, kanalizaciju i zgrade

LSV: Nesavesni investitor izgradnjom "Promenade" ugrozio vodu, kanalizaciju i zgrade

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je nadležne gradske službe u Novom Sadu, kao i investitore u objekat budućeg tržnog centra “Promenada”, da pod hitno reše problem sa podzemnim vodama, kako ne bi došlo do "nesagledivih posledica po komunalnu infrastrukturu i normalan život u glavnom gradu Vojvodine".

Prema informacijama kojima raspolaže ova politička partija, investitori nisu poštovali projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra “Promenada” i nisu na odgovarajući način rešili problem sa podzemnim vodama. 

- Nakon što su shvatili da su na taj način napravili problem, investitori su oko objekta izgradili bunare pomoću kojih crpe višak podzemnih voda i tu vodu u ogromnim količinama potom potiskuju u kanalizaciju. Posledica toga je da je ionako preopterećena kanalizacija sada još dodatno opterećena, što može da dovede do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina – kaže se u saopštenju koje potpisuje predsednik LSV Nenad Čanak,

Kako se dalje navodi, ovo rešenje smanjuje nivo vode u bunarima iz kojih JKP "Vodovod i kanalizacija" crpi pijaću vodu za Novosađane.

- To znači da će, ukoliko se pod hitno ne preduzmu odgovarajuće mere, Novom Sadu zapretiti i moguća nestašica pijaće vode – ističe se u saopštenju LSV, te dodaje da kao posledica crpljenja podzemnih voda ispod objekta buduće “Promenade”, opada nivo podzemnih voda i u okolini, što bi za posledicu u skoroj budućnosti imalo pravu katastrofu, pre svega za naselje Liman, gde bi brojne zgrade mogle početi da tonu, da pucaju pa čak i da se ruše.

- Pošto postoje načini da se ove katastrofalne posledice preduprede, potrebno je da investitor odmah, bez oklevanja, i bez obzira na troškove preduzme odgovarajuće građevinske mere. A nakon toga utvrditi i odgovornost onih koji su se usudili da menjaju projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra “Promenada” i na taj način doveli u opasnost građanke i građane Novog Sada. Dok se to ne učini, taj objekat ne sme dobiti upotrebnu dozvolu niti biti pušten u rad – poručuje u saopštenju Nenad Čanak.

Oceni vest:
18
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadska policija novorođenčad sahrane RHMZ Spens vremenska prognoza horoskop JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad bez struje bebe Isključenje struje isključenje vode novosađani Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo poplave betanija servisne informacije maturanti novosadsko porodilište Vreme u Novom Sadu isključenja struje gradsko groblje bez vode elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad