OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Domaćinsko poslovanje i neophodni krediti

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Domaćinsko poslovanje i neophodni krediti

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.


Zaista zvuči apsurdno, ali Novi Sad iz sedmice u sedmicu postaje pusto ostrvo kad je reč o železničkom saobraćaju. Posle Beograda, ukinuti su vozovi i prema Bečkereku. Sve bi to bilo razumno da nam "Železnice Srbije" ne vređaju inteligenciju nemuštim saopštenjima koja zapravo reflektuju neznanje, nestručnost, ali i "baš nas briga" stav.


U oktobru, kad je posle sedam godina obnovljena pruga Novi Sad – Zrenjanin, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je s glasnim osmehom na licu poručila da država ulaže u rekonstrukciju regionalnih pruga, da će građani putovati novim ruskim vozovima uzetih na kredit i da će čak 15 mesta u Južnobačkom i Srednjobanatskom okrugu ponovo biti povezano prugom. Posle tri meseca sve to padne u vodu, a "Železnice" kažu da nema dizel-motornih garnituta i putnika?! Zar se to nije znalo i kad se krenulo u rekonstrukciju? Valjda se za takve poslove rade analize? Kreditno nas zadužite zbog tri kompozicije? Izgleda, da je ovde sve bacanje prašine u oči, a i to što se nešto uradi je zarad "nečijih" interesa čime se stvara privid, ekonomski zahuhktalog društva. I na kraju, ovi što su nadležni za pruge i što im redovno vozovi s opasnim materijama iskaču iz šina, poručiše da će "ćira" krenuti ka Zrenjaninu kad se za to steknu uslovi. Uslovi? Vremenski, zodijački, čuveni tehnički uslovi ili šta?

Za to vreme, Spens još uvek nije srušen, ali se na njegovom urušavanju detaljno radi. Preduzeće se zadužuje 100 miliona dinara, iako u poslovnom programu za ovu godinu stoji da se neće uzimati kredit. Eto, nisu znali u decembru da će morati radnicima isplaćivati otpremnine. Možda je baš za tih 100 dana zaposleno 70 ljudi, a da direktor i njegovi nadređeni nisu imali saznanja. Važno je da oni brinu o interesu građana, a kad dođu sledeći iscelitelji, saznaćemo, zapravo da su oni i oni pre njih, ali i oni od pre krivi za propadanje Spensa.


"Novosadska toplana", "Lisje", "Čistoća" i GSP ne treba da strepe da ih očekuje sudbina Spensa jer oni posluju domaćinski. Toliko su širokogrudi, da su svoja vozila slali i u Lučane, da pomognu meštanima. Za sada se ne zna o kom vidu pomoći je reč, ali svakako bravo za empatiju. Nastavljeni su protesti #1od5miliona. Tako su slobodni građani šetnjom, jasnim stavom, naravno osmehom i kreativnošću čestitali majci Srbiji rođendan. Na adresi Banovinski prolaz, većina poslanika opozicionih partija u Skupštini Vojvodine bojkotovala je sednicu, a pojedini su najavili i bojkote do kraja mandata ove pokrajinske vlasti.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR tradicionalno je obeležilo Svetski dan dece obolele od raka, humanitarnim skupom na Trgu slobodu i puštanjem zelenih balona, kao znak podrške obolelim mališanima. "I ja se borim", pa se i vi priključite borbi, i barem pošaljite SMS na broj 1150. JKP "Čistoća" je apelovalo na građane Novog Sada da kućno smeće i sav drugi otpad odlažu na mesta koja su za to predviđena jer se svake godine ukloni više hiljada divljih deponija. Dobro je da Novosađani bar ostave đubre na gomili, a ne kao neki divljaci koji bacaju smeće preko terase. Upravo zbog nas "Zelene brigade" su opet bile aktivne i skupljale ostavštinu građana s javnih površina.

 


Obeleženo je 11 godina od tragičnog požara u kafiću "Laundž". Tog 17. februara 2008. godine, u požaru su poginuli brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23). Strašna tragedija u novijoj istoriji Novog Sada. Da se ne zaboravi i nikad ponovi.

Novinar Igor Mihaljević dobio je uvrede, pretnje i poruke u kojima se vulgarno vređaju on i njegova porodica. I to zbog kritičkog stava o Udruženju za zaštitu životinja "Levijatan". Brinu se o životinjama, ali ih ljudi nerviraju, pogotovo oni koji misle svojom glavom i imaju šta da priupitaju. Novinari su ponovo postali mete, a napadača nikad više. Po običaju, reakcija policije i tužilaštva je izostala. Sloboda sugrađani, a ne fašizam. Ustani i bori se.

"Jovina gimnazija" dobija status ustanove od posebnog značaja. I treba. Solarna rasveta postavljena je na 48 lokacija u Novom Sadu i prigradskim naseljima. Bravo! Nadam se da onima što vole da uništavaju i kradu paneli neće privući pažnju. Besplatne promotivne šetnje po Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi biće organizovane u subotu. Upoznajte svoj grad. Demo bendovi mogu da se prijave za takmičenje na gitarijadi u Kisaču. Nek sve pršti. Ivana Španović je pobedila na mitingu u Birmigenu. Aplauz bez prestanka za našu sugrađanku.


Da li ste slavili Trifuna ili Valentina? Nema veze, budite dobro, a vi školarci uživajte u proleću i iznenadnom raspustu.

Oceni vest:
16
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan