REČ PEDIJATRA: Nevakcinisanje nosi brojne rizike po zdravlje

REČ PEDIJATRA: Nevakcinisanje nosi brojne rizike po zdravlje

Novosadski pedijatri kažu da treba razbiti predrasude o imunizaciji, kao i o nedoumicama o sigurnosti, korisnosti i ispravnost davanja vakcina.

- Vakcina je naš razumom stvoreni odgovor protiv bolesti. Posmatrajući šta se događa u bolesnom organizmu, pronašavši vakcinu, u stvari smo imitirali to što priroda radi, s tim što ne dolazi do oboljenja i ne stvaramo komplikacije – kaže za "Dnevnik" načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Novi Sad" i pedijatar dr Vesna Vuleković.

Ona dodaje da mladi roditelji, kojima su danas informacije dostupnije nego ranije, znaju sve o vakcinama, ali je bitno da treba da se menja sam način gledanja na to koji su njeni benefiti i da se na vakcine gleda na mnogo širem i višem nivou nego samo iz lične pozicije.

- Koristi vakcinacije su nemogućnost dobijanja bolesti i zaraze i sprečavanje epidemije zarazne bolesti, a posledice su malobrojne i javljaju se kod određenog broja ljudi kao i za svaki drugi biološki lek – kaže dr Vuleković.

Prema rečima sagovornice "Dnevnika", apsolutno se može ukloniti sumnja roditelja da je bilo koja vakcina uzročnik pojave bilo koje bolesti. Oko 20 do 30 odsto naše populacije odbija da primi vakcinu, a rizici koje sa sobom nosi nevakcinacija jesu pojava zaraznih bolesti, oboljevanje, širenje bolesti na višem nivou i stvaranje mogućih komplikacija nakon preležane bolesti. Zato je bitno da se na zagovaranje dobrobiti i važnosti vakcinacije gleda na mnogo širem nivou, a ne na nivou pojedinačnog deteta.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan