Sonja Biserko: Novosadski Pravni fakultet sprovodi "odmazdu" nad studentom

Sonja Biserko: Novosadski Pravni fakultet sprovodi "odmazdu" nad studentom

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji kritikovala je Pravni fakultet u Novom Sadu optuživši ga da sprovodi "odmazdu" nad studentom Stefanom Karanovićem tako što mu "iz političkih razloga ne dopušta da se ispiše sa tog fakulteta".

- Postupanje nadležnih službi Pravnog fakulteta u Novom Sadu predstavlja grubo kršenje prava Stefana Karanovića, kao i kršenje Zakona o visokom obrazovanju i generalno prava na visoko obrazovanje – kazala je Sonja Biserko agenciji Beta.

Stefan Karanović je krajem novembra prošle godine podneo zahtev za ispis sa fakulteta i izdavanje potvrde o položenim ispitima da bi nastavio studiranje na drugom fakultetu, ali mu je umesto ispisnice Pravni fakultet izrekao meru suspenzije, jer je navodno prekršio disciplinu.

Ona je pozvala nadležne prosvetne inspekcije da se aktivno uključe u taj slučaj, kao i Ministarstvo prosvete i nadležne pokrajinske sekretarijate.

Sonja Biserko je kazala da je pisala upravi Pravnog fakulteta, ali je da od njih nije dobila odgovor.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta.

Stefan Karanović je agenciji Beta rekao da se protiv njega "vodi hajka" zbog tekstova koji su izlazili u pojedinim medijima o navodnim mahinacijama na Pravnom fakultetu, a koje nadležni dovode u vezu s njim.

- Optužuju me da sam autor tih tekstova, što nije tačno. Nije tajna da poznajem pojedine novinare i urednike, kao što nije sporno da imam pravo da javno iskažem svoje političko mišljenje – naveo je Karanović.

Dodao je da je svestan da postoje određeni problemi u funkcionisanju fakulteta, da postoje ozbiljne indicije i o radnjama koje bi se mogle krivičnopravno, ali "više kolokvijalno" okarakterisati kao "kriminalne".

- Kao mlad čovek koji nije odustao od svojih ideala, odlučio sam da skrenem pažnju na to osobama koje smatram autoritetima, odnosno profesorima i asistentima na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Ne želim da pognem glavu i da se pravim da ne primećujem društvenu realnost koja me okružuje –naveo je Karanović.

Prema njegovim rečima, umesto da se fakultet bavi da li su ti tekstovi istiniti ili ne, umesto da tužilastvo za organizovani kriminal to istraži, a nadležni na fakultetu preduzmu odgovarajuće mere oni se bave "izmišljanjem lažnih afera na moj račun i mojim progonom".

Dodao je da je izbačen sa fakulteta na 36 meseci plus godinu dana.

- Ranije je bilo maksimalno godinu dana, a onda su to u statutu pomerili na neograničeno. Zbog mene su menjali statut – tvrdi Karanović.

- Neka se policija bavi eventualnim malverzacijama na fakultetu, a mene neka ostave na miru. Hoću da studiram i da budem bolji pravnik i naučnik od svih njih. A oni me u tome sprečavaju tako što mi na silu ne daju da studiram – rekao je Karanović.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan