Znate li da na Gradskoj kući postiji zvono i čemu ono služi?

Znate li da na Gradskoj kući postiji zvono i čemu ono služi?

Mnogo Novosađana ne zna da na Gradskoj kući postoji zvono zvano “Matilda”, a oni koji su ga zapazili sigurno ne znaju čemu je služilo. Ono se tu nalazi još od 1894. godine kada je zgrada podignuta …

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Nekada je ono imalo svoju funkciju, i moglo je zvoniti u tri slučaja. Na balkonu tornja, pored zvona, dva stražara naizmenično motrili su i danju i noću na Novi Sad i pazili na požare. Kad bi primetili požar oni su kratkim signalima obaveštavali vatrogasce i građane u kojem delu grada gori vatra. Broj udaraca u zvono (signala) je tačno označavao u kojoj je četvrti požar, tako da su vatrogasci sa Trifkovićevog trga, (gde se u XIX veku nalazila vatrogasna četa) mogli odmah da se upute na pravo mesto.

 

 

Centar sa užim delom bio je prvi kvart, prostor između Železničke i Futoške ulice drugi, od Futoške do Kisačke treći, a deo od Kisačke prema Almaškom kraju četvrti, dok su salaši sa Klisom i Čenejom bili peti kvart.

Sem toga, ako je dan, stavljao se na toranj Gradske kuće crveno barjače u pravcu gde je izbio požar, dok bi noću na motki visio zapaljen fenjer za istu svrhu.

 

 

Zvono je takođe služilo da svakog dana, ujutru u 5 časova označi početak pijace, a svakog dana u 12 časova označavalo je zatvaranje, i podne. Takođe je javljalo o smrti gradskih činovnika ili vatrogasaca koji su svoju dužnost obavljali dobrovoljno, sve dok nije osnovana profesionalna vatrogasna dužina. U tim prilikama zvono je davalo duge signale.

Za vreme predratne Jugoslavije ovo zvono nije bilo u upotrebi, a u toku okupacije (1941. – 1944.) zvonilo je za uzbunu, kada su Novi Sad nadletali saveznički avioni i bombardovali ga.

Oceni vest:
35
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • KISHE

  pre 851 dan i 20 sati

  Svaka cast na tekstu i informacijama, svakodnevno prolazim pored "Matilde" a nisam znao ni da postoji ni cemu je sluzila!!!

  Oceni komentar:
  2
  6
vodovodna mreža RHMZ novi sad istraživanje saveti novosađani Isključenje struje elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu zdravlje novosadska policija Srbija JKP Vodovod i kanalizacija kanalizacija servisna informacija novi sad hrana vremenska prognoza novi sad isključenja struje dan državnosti Evropska unija vremenska prognoza havarija betanija Sretenje bebe Dom zdravlja Novi Sad servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod konkurs bez vode