Znate li da na Gradskoj kući postiji zvono i čemu ono služi?

Znate li da na Gradskoj kući postiji zvono i čemu ono služi?

Mnogo Novosađana ne zna da na Gradskoj kući postoji zvono zvano “Matilda”, a oni koji su ga zapazili sigurno ne znaju čemu je služilo. Ono se tu nalazi još od 1894. godine kada je zgrada podignuta …

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Nekada je ono imalo svoju funkciju, i moglo je zvoniti u tri slučaja. Na balkonu tornja, pored zvona, dva stražara naizmenično motrili su i danju i noću na Novi Sad i pazili na požare. Kad bi primetili požar oni su kratkim signalima obaveštavali vatrogasce i građane u kojem delu grada gori vatra. Broj udaraca u zvono (signala) je tačno označavao u kojoj je četvrti požar, tako da su vatrogasci sa Trifkovićevog trga, (gde se u XIX veku nalazila vatrogasna četa) mogli odmah da se upute na pravo mesto.

 

 

Centar sa užim delom bio je prvi kvart, prostor između Železničke i Futoške ulice drugi, od Futoške do Kisačke treći, a deo od Kisačke prema Almaškom kraju četvrti, dok su salaši sa Klisom i Čenejom bili peti kvart.

Sem toga, ako je dan, stavljao se na toranj Gradske kuće crveno barjače u pravcu gde je izbio požar, dok bi noću na motki visio zapaljen fenjer za istu svrhu.

 

 

Zvono je takođe služilo da svakog dana, ujutru u 5 časova označi početak pijace, a svakog dana u 12 časova označavalo je zatvaranje, i podne. Takođe je javljalo o smrti gradskih činovnika ili vatrogasaca koji su svoju dužnost obavljali dobrovoljno, sve dok nije osnovana profesionalna vatrogasna dužina. U tim prilikama zvono je davalo duge signale.

Za vreme predratne Jugoslavije ovo zvono nije bilo u upotrebi, a u toku okupacije (1941. – 1944.) zvonilo je za uzbunu, kada su Novi Sad nadletali saveznički avioni i bombardovali ga.

Oceni vest:
38
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • KISHE

  pre 2707 dana i 5 sati

  Svaka cast na tekstu i informacijama, svakodnevno prolazim pored "Matilde" a nisam znao ni da postoji ni cemu je sluzila!!!

  Oceni komentar:
  2
  9