NOVOSAĐANI: I od kozarstva se može pristojno živeti

NOVOSAĐANI: I od kozarstva se može pristojno živeti

Betonske kvartove Novog naselja zamenila je zelenim obroncima Fruške gore. Iako je gradsko dete, posvetila se životinjama, kojih se nekada bojala, i pokrenula proizvodnju namirnica. Skromnim početnim kapitalom i upotrebom interneta pokazala je da su poslovni uspesi mogući čak i u zemlji kakva je Srbija.

Tatjana Stojadinović Babić rođena je u Novom Sadu 1975. godine. U rodnom gradu je završila Srednju trgovačku školu. Tokom karijere radila je kao dispečer u taksi službi, konobarica, pica majstor, a trenutno je zaposlena u kompaniji koja se bavi prodajom automobilskih i traktorskih guma.

Od pre nekoliko godina živi u Starim Ledincima sa svojim životnim partnerom Nikolom Pintarom u njegovoj porodičnoj kući. Prošle godine osnovali su Porodično gazdinstvo Stojadinović-Pintar "Naša farma kozica", za uzgoj koza i prodaju mlečnih proizvoda, koje je ubrzo postalo poznato zahvaljujući društvenim mrežama.- Imali smo devetsto evra koje nismo želeli potrošiti, već uložiti u pokretanje nekog posla. Nikola je predložio da kupimo koze. Ja pre toga nisam imala dodira sa tim životinjama i bojala sam se da će me ugristi. Kupili smo devet koza, a posle i jednog jarca, naravno, nemajući predstavu u šta se upuštamo. Učili smo preko interneta i savetovali smo se sa ljudima koji su se već bavili ovom delatnošću. Na početku nismo znali ni kako da ih nahranimo. Smestili smo ih u štalu Nikolinih roditelja koji žive pored nas –
kaže Tatjana.Posle nekoliko meseci došao je red na prvu mužu. Kad su dobili prve količine mleka usledili su i pokušaji da se napravi sir.

- Svima smo nudili sir, od prijatelja, rodbine, komšija do kolega na poslu. Posle toga stigle su i prve porudžbine. Gazdinstvo nam je već bilo registrovano, napravili smo svoju mlekaricu, a mleko je redovno išlo na analizu od početka proizvodnje – rekla je Tatjana.

Sagovornica portala mojnovisad.com ubrzo je shvatila da se radi o pametnim i pitomim životinjama.

- Vezali smo se za njih i postali prava mala porodica. Ćerka Sandra je dala ime svakoj kozi. Na početku nam je koza Srećka uginula zbog naše greške i svi smo je oplakali. Čak smo je i sahranili. Jednom prilikom smo bili u gradu i proslavljali detetov rođendan, kad su nam javili da se Dejzi jari. Sve smo ostavili i dojurili kući. Sećam se da sam u štiklama uletela u štalu. Koze su kao ljudi, neke su umiljate i vole da se maze, druge su divlje i ljubomorne – objašnjava Tatjana sa osmehom na licu.Kozje proizvode su počeli da reklamiraju preko društvene mreže Fejsbuk, na profilu Naša farma kozica, a mnogi su ih potražili i na osnovu preporuka zadovoljnih mušterija.

- Pravimo mladi kozji sir, polutvrdi i kuvani, parmezan i marinirani u maslinovom ulju sa raznim začinima (tucana paprika, beli luk, kurkuma, vlašac) i upravo po tome se izdvajamo od drugih. Ne prodaje se po radnjama, jer onda bismo morali stavljati aditive, a mi to ne želimo. Nedavno smo učestvovali na Noćnom bazaru na Ribljoj pijaci. Reakcije posetilaca su bile odlične, a upoznali smo i mnoge preduzetnike slične nama. Tako da nameravamo da nastavimo sa posetom takvih događaja – kaže Tatjana.Danas imaju dvadeset koza i dva jarca i svi su sa pedigreom. Proizvode oko dvadeset litara mleka dnevno i svaki treći dan po deset kilograma sira.

- Cilj nam je povećanje proizvodnje do sledeće godine. Pošto smo oboje u radnom odnosu, planiramo unajmiti radnika za pripremu hrane. Želimo jednog dana da imamo barem 50 koza, a treba uzeti u obzir to da jare sa pedigreom košta i do 240 evra. Konkurisali smo za razne subvencije i olakšice i nastavićemo to da radimo. Želja nam je da ovo ostane porodična proizvodnja. Od ovoga već sada pristojno živimo. Zavoleli smo kozarstvo pošto nema nervoze i napetosti sa kojom se inače susrećete u svakodnevnom životu – završava svoju priču Tatjana.Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
15
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

astrologija jkp lisje štrajk poštara vremenska prognoza novosadsko porodilište betanija Elektrodistribucija Novi Sad bez vode novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja gradonačelnik Miloš Vučević elektrovojvodina matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije zodijak isključenje vode bez struje Isključenje struje servisne informacije novi sad isključenja struje bebe sahrane novi sad dnevni horoskop pošte srbije horoskop horoskopski znaci Ledena Šuma