SAJAM ZAPOŠLJAVANJA: Novosađanima pružena šansa da reše svoje egzistencijalno pitanje

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA: Novosađanima pružena šansa da reše svoje egzistencijalno pitanje

Sajam zapošljavanja, na kojem učestvuje više od 80 poslodavaca, otvoren je danas u JP Sportski i poslovni centar "Vojvodina".

Sajam zapošljavanja, inače 24. po redu, otvorio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je istakao da je "ovo velika prilika da se dodatno smanji nezaposlenost u Novom Sadu".

- Sama činjenica da je ovde prisutno oko 80 privrednika, sa izuzetno velikim brojem radnih mesta koje nude potencijalnim zaposlenima, daje nam za pravo da će se trend smanjenja nezaposlenosti u Novom Sadu nastaviti stopom kojom možemo biti zadovoljni – poručio je predsednik gradske Skupštine.

Jelušić je dodao da je, u odnosu na avgust prošle godine, stopa nezaposlenosti u avgustu 2017. smanjena za više od 17 odsto.

- To nam daje za pravo da se u ovoj državi, pokrajini i gradu svim silama radi na tome da ljudi pre svega dobiju radna mesta – zaključio je Jelušić, dodajući da se danas nezaposlenima pruža šansa da reše svoje egzistencijalno pitanje.


Zamenik generalnog direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dragan Sikimić zahvalio se Gradu Novom Sadu i Autonomnoj pokrajini Vojvodini na izdvojenim sredstvima za politiku zapošljavanja.

- To su značajna sredstva i uz sredstva koja idu iz Nacionalne službe i sredstva iz budžeta Republike Srbije, doprineće padu stope nezaposlenosti. Sve to, uz poboljšanje privrednog ambijenta, poboljšanje uslova poslovanja, dovešće do daljeg rasta već postojećih, ali i privlačenju novih investicija – precizirao je Sikimić.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Novi Sad Tatjana Vidović podvukla je da je na Sajmu zapošljavanja više od 80 poslodavaca pokazalo potrebu za oko 1.900 radnika. Ona je objasnila da je, zaključno sa avgustom, na teritoriji Grada Novog Sada evidentirano 17.919 nezaposlenih lica, što je oko 17 procenata manje nego u istom periodu prošle godine.


- Za 13 procenata imamo povećano zapošljavanje na teritoriji Grada Novog Sada, u odnosu na isti period prošle godine – podvukla je Tatjana Vidović, ističući značajnu ulogu Grada Novog Sada, koji je za ovu godinu u budžetu obezbedio 136 miliona dinara za politiku zapošljavanja, finansijske mere kroz koje će biti uključeno više od 600 lica.

Ona je ocenila da su sajmovi zapošljavanja samo jedna od mera koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje u cilju smanjenja broja nezaposlenih.

- U 2017. godini, u budžetu Republike Srbije obezbeđeno je 2,8 milijarde dinara za realizaciju programa i mera koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje i 550 miliona iz budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Dodatna sredstva su obezbeđena iz budžeta Vlade Vojvodine i lokalnih samouprava, kao i iz projekata – rekla je Vidović, dodajući da je primetan konstantan pad nezaposlenih lica.

Da podsetimo, 24. Sajam zapošljavanja na Spensu otvoren je do 15 časova. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan