UGZI objavio nagrađene projekte za most na stubovima mosta Franca Jozefa (FOTO)

UGZI objavio nagrađene projekte za most na stubovima mosta Franca Jozefa (FOTO)

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) objavila je fotografije nagrađenih arhitektonskih rešenja za novi most koji bi trebalo da bude izgrađen na stubovima nekadašenjeg mosta Franca Jozefa.

Kako je navedeno u Obaveštenju o rezultatima konkursa, Predmet konkursa je bila izrada idejnog rešenja mosta na postojećim stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa u Novom Sadu, tunela i pristupne pešačke i biciklističke veze sa obe strane Dunava, kao i pripadajućih površina oko tih objekata u okviru konkursnog obuhvata.

Cilj konkursa je revitalizacija dela trase nekadašnje pruge, uključujući obnovu mosta na mestu nekadašnjeg Mosta Franca Jozefa i revitalizaciju tunela za potrebe ostvarivanja neposredne pešačko-biciklističke veze između rekreativne zone keja sa novosadske i podunavskog bedema sa Petrovaradinske strane, odnosno Novog Sada i Petrovaradina.


Prva nagrada


Prvu nagradu
i četiri miliona dinara, osvojio je autorski tim koji čine Fedor Jurić, Ognjen Graovac, Ivan Šuić, Martina Milošević, Milka Gnjato i Ivan Zuliani. U obrazloženju se navodi da ovo rešenje "uspešno podseća na stari most", da se uklapa u celokupan ambijent i da se njime "ne narušavaju vizure ka Petrovaradinskoj tvrđavi".  


                                                                                                        Druga nagrada


Drugu nagradu
i 2,5 miliona dinara osvojili su Marija Stanojević, dr Vladimir Mihajlov, Ivana Tadić, Milan Čučković i Duško Bobera. Kako je navedeno, ovo rešenje je "replika" Franc Jozefovog mosta i njime je "na elegantan način ostvarena reminiscencija, ono što povezuje budućnost i prošlost. 

Druga nagrada


Treća nagrada
i milion dinara otišli su Isidori Кisin, Urošu Markoviću, Davidu Jaćimoviću i Ivani Ćirović

Treća nagrada


Takođe, sa 200.000 dinara otkupljeno je idejno rešenje Anđele Кarabašević, Vladislava Sudžuma, Ane Petrović, Marijane Filipović i Nikole Milanovića.


Otkup

Detaljna obrazloženja nagrađenih radova možete pročitati OVDE

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan