KON: Važno je kakve će maske nositi đaci

KON: Važno je kakve će maske nositi đaci

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za zaštitu od zarazne bolesti Kovid-19, potvrdio je da se epidemija korona virusa u Srbiji na nekim nivoima stabilizovala.

Ne možemo da kažemo da smo srećni i zadovoljni kada još uvek imamo nova zaražavanja i smrtne slučajeve. Jeste se stabilizovalo na tom broju između 200 i 250. Aktivnost virusa se jako sporo smiruje i to se vidi kroz evidenciju onih koji se prvi put javljaju u kovid ambulante – naveo je Kon.

Kako je objasnio, iz nedelje u nedelju se smanjuje aktivnost onih koji se u kovid ambulante javljaju sa simptomima ovog virusa.

–  Moram da naglasim da mi imamo 10 odsto naših sugrađana koji ne poštuju nikakve mere, i to jeste činjenica. Isto tako imamo i nepoštovanje na pojedinim mestima – kaže Kon, a prenose "Večernje novosti"

On je ukazao na to da je i dalje potrebno povećati kontrolu sprovođenja epidemioloških mera zaštite.

Potrebno je pronaći efikasniji mehanizam sprovođenja kontrole koje će uključivati određene kaznene odredbe. Epidemija neće biti spuštena na nulu pre polaska u školu – naveo je Kon. 

On je naveo da će se školska nastava odvijati naizmenično u zavisnosti od epidemioloških parametara.

 Najverovatnije će se imati kombinovana nastava. Za učenike od petog do osmog naizmenično će se ići na nastavu na daljinu. To će svaka škola odrediti. Ovde treba naglasiti onaj medicinski deo, a to je obavezno nošenje maski. To ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus – izjavio je epidemioolog.

On je izrazio zabrinutost za izgled situacije u kojoj se mere neće adekvatno poštovati, rekavši kako će u tom svetlu zdravstveni radnici imati mnogo više posla.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Šalje vrč na vodu...

    pre 1319 dana i 22 sata

    Kon govori o značajnim aspektima troslojnih maski.
    Jedno je sigurno - za nekog će biti značajan finansijski.
    Treba proveriti ko prodaje te maske i sa kime je povezan.
    Jer, ako ćemo o zaštiti, onda neka insistira i na rukavicama.
    A što da ne i na odelima?
    Jer, on bi da zaustavi epidemiju, potpuno.
    Aha, oće to.
    Poznato je svima - čovek samo isplanira i sve se ostvari.
    Da vidim koliko bi đaci izdržali u rukavicama, a koliko astmatične dece može da diše kroz troslojne maske.

    Oceni komentar:
    0
    2