OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Potpuno zagađeni plej-aut

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Potpuno zagađeni plej-aut

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

U prošlom sedmičnom osvrtu namerno sam izbegao da spomenem Seržov govor jer su se svi otimali da nešto zucnu o tom dramskom momentu. I buka, i motika, i foteljka. Odjednom je njegov prisni odnos s Nešom izbio u prvi plan, a ova burleska je punila medijske stupce i naše moždane kolone. Traje to i dalje, ali zaboravih šta beše glavna tema? Povodom ovog skeča saznali smo i ko su organizatori protesta u našem gradu. Dobro, nisu se svi predstavili imenom i prezimenom. Oni ini se kriju kao zmija noge. Zašto li? CIA, snajka, CIA.

Protesti "Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama" nastavljeni su i ovog svetog petka, ali u ritmu s puno fusnota. Jednima smeta da glumac bude govornik, drugima glumica, trećima biciklista, četvrtima "znaš onaj", petima žena.. Samo svesrpski bogougodni baron izgleda ne smeta nikome. Šta je ono razlog nezadovoljstva Novosađana? Sve će to narod pozlatiti, a i neko će nas već potapšati po ramenu. Do tada slušajte ovu Koljinu pesmu na ripit .


Beše i 8. mart. Svi smo odjednom bili posvećeni ženama. Cveće, "bone i lade", ulaznice, osmesi, skraćeno radno vreme… obasipan je nežniji pol na svakom ćošku. Meni je to licemerno. Što dublje tonemo kao društvo, ako ta ljudska odrednica uopšte postoji kod nas, krojači nam sudbina se sve jače busaju da su žene pokretač promena i progresa. A napretka nigde. Suština se ne menja. Vlast nije ženskog roda. Sutra dolazi izvršitelj da vam uzme sve te poklone, ali bez kamere. Primer berlinskih novina koje su, umesto tekstova koje pišu žene, ostavile prazna mesta da bi se videlo šta bi bilo da ih nema je pun pogodak, a ne ove naše jeftine marketinške trice i kučine.

I Voša propada. Da ne bude zabune, mislim na staru damu novosadsku, a ne geografski pojam. Panonska teritorija je u odličnom stanju, pa ni ne čudi što se NIS seli u Beograd. Neko rekao separatizam? Spomenuo otcepljenje? Stanje u fudbalu je refleksija situacije u društvu. S obzirom da Slaninari nemaju pobedu od 1. decembra 2018. godine, zli jezici bi rekli da se Novi Sad urušava. Jedan od najstarijih klubova u Srba proslavio je 105. rođus i slavljenički klizi ka "Drugoj ligi Zapad". Oni koji "vole" Vošu i dalje se raspravljaju s onima koji nisu navijači. Vanredne sednice se ređaju, treneri su menjaju kao donji veš, novi stadion samo što nije gotov, a titula nikad nije bila bliža. Aplauz za gospodu u loži. Onako usput da pitam, a gde je nestao KK "Vojvodina"?


Vratimo se mi nama, zagađivačima. Sve je glasnija rečenica koja kruži šorom već duže vreme, "Novi Sad nikad nije bio prljaviji". Ko li ga samo zagađuje? Kakva su ti dela, takve su ti i misli. Sejemo smeće sopstvenog razdora, umesto da gajimo zaštitnički nam naklonjenu prirodu. I dok čitate ova slova, neko baca kesu đubreta kroz terasu, istovara krupni otpad pored puta, zatrpava otrove u šumi, ne sklanja kucin minuli rad s travnjaka. Ne čudi onda što su Zelene brigade sve aktivnije i za nama kupe prljavštinu. "Čistoća" je ponovo uklonila deponiju na Temerinskom putu, ali Novosađani ne odustaju od ovog im zgodnog lokaliteta, pa bez griže savesti nastavljaju da bacaju i bacaju, i bacaju. Propali smo ko žeton. Srećom, ni ekipa UGRIP ne posustaje, pa su ponovo organizovali čišćenje Tvrđave. Bravo za njih i hvala im. Frapantno je koliko se nanovo smeća iznese s novosadskog bisera, a sigurno nije ostalo od Austrougara. Potpuno smo zatucani, a donosiocima zakona nije ni na kraj pameti da povećaju kazne, ali zato brzinski usvajaju pravilnike za svoje interese. Čak je i skelet nađen na Đavi, i to datira iz bliske prošlosti.

Lokalna inicijativa "Sačuvajmo Liman od betona" odlučila je da skrene pažnju odbornicima Skupštine grada i poslala im razglednice s jasnim porukama da nam sačuvaju parkove, očiste grad, oslobode trgove, a fotografije nisu sadnice cveća od pre 40 godina, već prljava svakodnevnica. Đubre na sve strane. I tI turisti kojima se hvale prestaće da dolaze, jer ko voli da gleda smeće i šeta po ljudskom blatu.


Koliko je situacija alarmantna, upozoravaju i ljubitelji prirode, ekolozi, planinari. Fruška gora nestaje, nećemo uspeti da je sačuvamo od uništenja. Masovna seča drveća ne posustaje, stavlja se tucanik na planinarske staze, nemarni posetioci iza sebe ostavljaju otpad, pali se strnjika, gore rubni delovi šuma. Užas. Samo u jednoj sedmici bila su dva požara. Vreme je da se protestuje protiv bahate marve. Samo priroda može da nas ujedini.

Treba li reći da je još jedan radnik poginuo na gradilištu. Život ovde nema vrednost. Ima li kraja ovom šizoidnom vremenu? Hoće li država pogledati dalje od sopstvenog džepa? Dok oni šalju saopštenja i osnivaju razna tela za spas svih nas, Vlada Japana nam pomaže. Donirali ljudi sprave i rekvizite za gimnastičare. Kad se želi i hoće, sve je vrlo jednostavno. Na mladima svet ostaje, a neki kao da su Japanci, pa čine stvari za dobrobit svih.


Tako je "Novo kulturno naselje" s drugim ekipama organizovalo radnu akciju, kako bi ojačali breze, lakirali klupe, počistili đubre. Na drugom kraju grada, Kreativni M Kutak je komšijama priredio svirku. Lepo.

Nekad je muzika jedina medicina koja je potrebna duši i srcu. Ne daj se, Novi Sade.

Oceni vest:
21
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan